Преговоре Београда и Приштине водиће „експерти за тајне послове“ Бориса Тадића и Хашима Тачија.Београдски „Блиц“ наводи да, осим младости и повјерења које уживају код својих шефова, заједничка особина двојице шефова будућих преговарачких тимова Београда и Приштине управо је успјех у завршавању „нејавних послова“, тајних преговора и рјешавање афера за рачун својих шефова

Није било важних преговора у протекле двије године у Србији а да их није водио или пресудно у њима учествовао политички директор Министарства спољних послова Србије Борко Стефановић којег је предсједник Србије Борис Тадић одабрао да води српски експертски преговарачки тим, пише лист.

Стефановић је учествовао у припреми продаје НИС-а Русима, у рјешавању афере закупа израелског сателита, у сарадњи са Еулексом, организовао је посјету руског предсједника Дмитрија Медведева.

Истовремено, косовски премијер у оставци Хашим Тачи одабрао је да приштински тим води његов шеф кабинета Беким Чолаку који се посебно прошле године истакао у успјешном заташкавању афере са увозом токсичног материјала из Македоније на Косову и покушају да се он негдје ускладишти упркос протестима грађана.

На званичном сајту косовског министарства пише да је Чолаку, прије него што се придружио Тачијевом кабинету, био асистент на Приштинском универзитету и да је од 2003. до 2004. године био политички савјетник првог премијера Реџепија. Дипломирао је на Универзитету у Њукаслу.

Борко Стефановић примљен је 2001. године у Министарство спољних послова, а јавности је постао познат кад је објављено да је Рам Емануел, шеф кабинета Барака Обаме, његов лични пријатељ.

Стефановић је 2003. године послат у амбасаду Србије у Вашингтону и тамо је службовао до 2007. године када је постао шеф кабинета министра Вука Јеремића.

Стефановић и Чолак практично ће омогућити присуство Тадића и Тачија у преговорима а да се двије најјаче политичке фигуре, без којих нема договора, и не сретну и не компромитују јавну политику, сматра лист.

Leave a Reply