Pregovore Beograda i Prištine vodiće „eksperti za tajne poslove“ Borisa Tadića i Hašima Tačija.Beogradski „Blic“ navodi da, osim mladosti i povjerenja koje uživaju kod svojih šefova, zajednička osobina dvojice šefova budućih pregovaračkih timova Beograda i Prištine upravo je uspjeh u završavanju „nejavnih poslova“, tajnih pregovora i rješavanje afera za račun svojih šefova

Nije bilo važnih pregovora u protekle dvije godine u Srbiji a da ih nije vodio ili presudno u njima učestvovao politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović kojeg je predsjednik Srbije Boris Tadić odabrao da vodi srpski ekspertski pregovarački tim, piše list.

Stefanović je učestvovao u pripremi prodaje NIS-a Rusima, u rješavanju afere zakupa izraelskog satelita, u saradnji sa Euleksom, organizovao je posjetu ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Istovremeno, kosovski premijer u ostavci Hašim Tači odabrao je da prištinski tim vodi njegov šef kabineta Bekim Čolaku koji se posebno prošle godine istakao u uspješnom zataškavanju afere sa uvozom toksičnog materijala iz Makedonije na Kosovu i pokušaju da se on negdje uskladišti uprkos protestima građana.

Na zvaničnom sajtu kosovskog ministarstva piše da je Čolaku, prije nego što se pridružio Tačijevom kabinetu, bio asistent na Prištinskom univerzitetu i da je od 2003. do 2004. godine bio politički savjetnik prvog premijera Redžepija. Diplomirao je na Univerzitetu u Njukaslu.

Borko Stefanović primljen je 2001. godine u Ministarstvo spoljnih poslova, a javnosti je postao poznat kad je objavljeno da je Ram Emanuel, šef kabineta Baraka Obame, njegov lični prijatelj.

Stefanović je 2003. godine poslat u ambasadu Srbije u Vašingtonu i tamo je službovao do 2007. godine kada je postao šef kabineta ministra Vuka Jeremića.

Stefanović i Čolak praktično će omogućiti prisustvo Tadića i Tačija u pregovorima a da se dvije najjače političke figure, bez kojih nema dogovora, i ne sretnu i ne kompromituju javnu politiku, smatra list.

Ostavi poruku