SHARE

Народна скупштина Републике Српске /РС/ на данашњој сједници требало би да се изјасни о иницијативи за измјену члана 79 Устава РС, којом је предвиђено да парламент има до три потпредсједника, умјесто досадашња два.Клубови посланика СНСД-а и СДП БиХ/СДА поднијели су идентичне приједлоге иницијатива за промјену Устава РС према којим предвиђају да у члану пише “до три” потпредсједника умјесто “два”, како сада стоји у члану 79 Устава РС.

Приједлоге је потписало свих 37 посланика СНСД-а, три посланика СДП-а БиХ и два посланика СДА.

Тиме би се постигло да конститутивни народи, остали и грађани равноправно и без дискриминације учествују у власти, да у руководству парламента буду заступљени и представници опозиције и да парламентарна структура буде адекватније заступљена у руководству скупштине.

У скупштинско руководство на конститутивној сједници парламента Српске, одржаној 15. новембра, изабрани су Игор Радојичић из реда осталих /СНСД/, Сњежана Божић из реда српског народа /СДС/, те Рамиз Салкић из реда бошњачког народа /СДА/

Тако у руководству осмог сазива парламента Српске засад нема представника хрватског народа, што је први пут након уставних промјена о конститутивности народа у РС.

Осим разматрања измјене Устава, посланици би данас требало да именују генералног секретара и замјеника генералног секретара Народне скупштине РС, те да изаберу делегате из РС у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, делегате у Вијеће народа РС и радна тијела Народне скупштине РС.

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ на сједници одржаној 26. новембра овјерила је осам листа са 20 кандидата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из РС и 23 листе са 74 кандидата за Вијеће народа РС.

SHARE

Оставите одговор