Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изјавио је да ће БиХ добити акциони план за чланство у НАТО ако наредне године буде ријешено питање војне имовине.„Рјешавање питања војне имовине једини је задатак који је везан за нас, а све остало зависи од земаља чланица“, рекао је Радмановић за „Еуроблиц“.

Говорећи о подношењу апликације БиХ за статус кандидата за чланство у ЕУ, он је рекао да се тренутно слушају различите приче – да је затварање ОХР-а услов за то, па онда да није.

Радмановић је подсјетио да је комесар ЕУ за проширење Штефан Филе рекао да је кандидатура могућа и док је ОХР у БиХ и додао да то ништа не значи јер је за сада званична одлука, на папиру, да БиХ не може поднијети апликацију док је ОХР ту.

Према његовим ријечима, приоритети у раду Предсједништва БиХ су добросусједски односи и напредак ка ЕУ, али и рационализација представништава у иностранству, која неће бити једноставна.

Радмановић је подсјетио да рокови за консултације Предсједништва БиХ о мандатару Савјета министара почињу да теку од момента конституисања парламента БиХ, додајући да сматра да се то неће десити на данашњој сједници.

„Парламент је конституисан онда када изабере руководство, након чега Предсједништво има 15 дана да предложи мандатара. У овом моменту важније су међустраначке консултације. Предсједништво себи не може да дозволи да изабере предсједавајућег који неће имати подршку парламента БиХ“, рекао је Радмановић.

Ostavi poruku