Hrvatski mediji i dalje se bave poverljivim dokumenatima američkih diplomata koji su završili na sajtu „Vikiliksa“, a koji se odnose na pojedine balkanske zemlje i političare.„Jutarnji list“ danas objavljuje sadržaje nekih od 1.686 poruka koje su iz Zagreba slale američke diplomate u Vašington , a koji su završili na toj Internet strani.

„Premijer Ivo Sanader zabrinut je oko sve većeg ulaganja ruskih tvrtki u Bosnu i Hercegovinu, i pomoćniku državnog sekretara uručio je non-paper o hrvatskim stavovima o Rusiji“.

„Silajdžić je jedan staromodan političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme BiH reše druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim premijerom Federacije Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta, rekao je Sanader“, navodi se u belešci američke ambasade koja je 10. maja 2007. upućena u Stejt Dipartment nakon odvojenih sastanaka tadašnjeg predsednika i premijera Stjepana Mesića i Iva Sanadera i  ministarke spoljnih poslova Kolinde Grabar-Kitarović s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Denijelom Fridom  u Zagrebu.

Frid je s hrvatskim zvaničnicma razgovarao nakon povratka iz Banjaluke, gde se susreo s Miloradom Dodikom, tadašnjim premijerom Republike Srpske. U belešci se navodi da je Sanader upozorio da će „u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH i izdvajanja Republike Srpske doći do stvaranja opasne male islamske države u Europi“,s čime se, kako se navodi i belešci, složio i Mesić.

Američki diplomata Frid je tada rekao da ne dolazi u obzir stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć ambasadi SAD u Sarajevu. U vreme kad je službena Rusija tražila od Hrvatske da se izjasni oko projekta Južni tok, Družbe Adrie i JANAF-a, Sanader je Fridu iznosio tvrdnje koje je američki diplomata svakako želeo čuti. On je izrazio zabrinutost zbog povećanih ruskih ulaganja u BiH, s čime se slažio i Frid.

Frid je u Zagrebu s domaćinima podelio i informaciju kako mu je Milorad Dodik kazao da podržava Ahtisarijev plan o Kosovu, te da će on- Dodik- podržati nezavisnost Kosova ako Savet bezbednosti donese rezoluciju o nezavisnom Kosovu, prenosi „Jutarnji list“.

Sanader i Mesić su tadašnjeg srpskog premijera Vojislava Koštunicu, zbog njegovih stavova oko Kosova, nazivali nacionalistom a pohvalili su Borisa Tadića za koga tvrde da misli isto kao i oni, navodi se u belešci koja se našla na „Vikiliksu“.

Ostavi poruku