SHARE

Хрватски медији и даље се баве поверљивим докуменатима америчких дипломата који су завршили на сајту “Викиликса”, а који се односе на поједине балканске земље и политичаре.“Јутарњи лист” данас објављује садржаје неких од 1.686 порука које су из Загреба слале америчке дипломате у Вашингтон , а који су завршили на тој Интернет страни.

“Премијер Иво Санадер забринут је око све већег улагања руских твртки у Босну и Херцеговину, и помоћнику државног секретара уручио је нон-папер о хрватским ставовима о Русији”.

“Силајџић је један старомодан политичар који живи у деведесетим годинама и жели да проблеме БиХ реше друге државе. Силајџић се противи договору који је постигнут с бившим премијером Федерације Терзићем око градње Пељешког моста, рекао је Санадер”, наводи се у белешци америчке амбасаде која је 10. маја 2007. упућена у Стејт Дипартмент након одвојених састанака тадашњег председника и премијера Стјепана Месића и Ива Санадера и  министарке спољних послова Колинде Грабар-Китаровић с помоћником америчког државног секретара за Европу и Азију Денијелом Фридом  у Загребу.

Фрид је с хрватским званичницма разговарао након повратка из Бањалуке, где се сусрео с Милорадом Додиком, тадашњим премијером Републике Српске. У белешци се наводи да је Санадер упозорио да ће “у случају исељавања Хрвата из БиХ и издвајања Републике Српске доћи до стварања опасне мале исламске државе у Еуропи”,с чиме се, како се наводи и белешци, сложио и Месић.

Амерички дипломата Фрид је тада рекао да не долази у обзир стварање трећег ентитета у БиХ, већ да се тамошњи Хрвати обрате за помоћ амбасади САД у Сарајеву. У време кад је службена Русија тражила од Хрватске да се изјасни око пројекта Јужни ток, Дружбе Адрие и ЈАНАФ-а, Санадер је Фриду износио тврдње које је амерички дипломата свакако желео чути. Он је изразио забринутост због повећаних руских улагања у БиХ, с чиме се слажио и Фрид.

Фрид је у Загребу с домаћинима поделио и информацију како му је Милорад Додик казао да подржава Ахтисаријев план о Косову, те да ће он- Додик- подржати независност Косова ако Савет безбедности донесе резолуцију о независном Косову, преноси “Јутарњи лист”.

Санадер и Месић су тадашњег српског премијера Војислава Коштуницу, због његових ставова око Косова, називали националистом а похвалили су Бориса Тадића за кога тврде да мисли исто као и они, наводи се у белешци која се нашла на “Викиликсу”.

SHARE

Оставите одговор