SAD su vodile teške pregovore i obećavale novac u pokušaju da ubijede druge zemlje da prihvate zatvorenike iz zatvora Gvantanamo, navodi se u dokumentima koje je objavio „Vikiliks“.U dokumentima se navodi da je ministar unutrašnjih poslova Kuvajta šeik Džaber al Džalid al Sabah rekao američkim zvaničnicima da ne može da prihvati državljane njegove zemlje koji su bili zatvoreni u Gvantanamu, jer su „truli“.

On je Vašingtonu savjetovao da se „otarasi“ svih zatvorenika iz Kuvajta tako što će ih ostaviti u ratnoj zoni u Avganistanu.

Jemen je, sa druge strane, saopštio da će primiti svoje državljane ukoliko SAD i Saudijska Arabija daju 11 miliona dolara za stvaranje rehabilitacionog centra za muslimanske ekstremiste.

Prema pisanju španskog dnevnika „El pais“, Vašington je imao poteškoća i sa ubjeđivanjem svojih evropskih saveznika da preuzme zatvorenike iz Gvantanama. SAD su zemljama kao što su Španija i Belgija obećale da će, ukoliko budu sarađivale, imati veći uticaj u EU.

SAD su, takođe ponudile novac i nekoliko drugih zemalja. Pacifičkom arhipelagu Kiribati ponuđene su investicije vrijedne više miliona dolara, ukoliko preuzme zatvorenike kineske muslimane.

Španiji je ponuđeno po 85.000 dolara za svakog zatvorenika kojeg preuzme.

„El pais“ je jedan od pet listova kojima je odobren pristup za više od 250 000 tajnih dokumenata koje je objavio „Vikiliks“.

Ostavi poruku