SHARE

САД су водиле тешке преговоре и обећавале новац у покушају да убиједе друге земље да прихвате затворенике из затвора Гвантанамо, наводи се у документима које је објавио “Викиликс”.У документима се наводи да је министар унутрашњих послова Кувајта шеик Џабер ал Џалид ал Сабах рекао америчким званичницима да не може да прихвати држављане његове земље који су били затворени у Гвантанаму, јер су “трули”.

Он је Вашингтону савјетовао да се “отараси” свих затвореника из Кувајта тако што ће их оставити у ратној зони у Авганистану.

Јемен је, са друге стране, саопштио да ће примити своје држављане уколико САД и Саудијска Арабија дају 11 милиона долара за стварање рехабилитационог центра за муслиманске екстремисте.

Према писању шпанског дневника “Ел паис”, Вашингтон је имао потешкоћа и са убјеђивањем својих европских савезника да преузме затворенике из Гвантанама. САД су земљама као што су Шпанија и Белгија обећале да ће, уколико буду сарађивале, имати већи утицај у ЕУ.

САД су, такође понудиле новац и неколико других земаља. Пацифичком архипелагу Кирибати понуђене су инвестиције вриједне више милиона долара, уколико преузме затворенике кинеске муслимане.

Шпанији је понуђено по 85.000 долара за сваког затвореника којег преузме.

“Ел паис” је један од пет листова којима је одобрен приступ за више од 250 000 тајних докумената које је објавио “Викиликс”.

SHARE

Оставите одговор