SHARE

Предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске Јован Јовановић најавио је да ће овај синдикат наставити преговоре са Удружењем послодаваца РС око повећања најниже цијене рада у наредној години на 145 КМ.“Републички одбор Синдиката донио је коначну одлуку и послодавци у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, гдје плате нису повећаване три године, сада морају да то ураде, јер су оне на најнижем нивоу”, рекао је Јовановић.

Према његовим ријечима, просјечна плата у пољопривреди и прехрамбеној индустрији у десет мјесеци ове године износила је 545 КМ, што је 60 одсто просјечне плате у РС, чиме се подмирује свега 35 одсто потрошачке корпе.

Он је подсјетио да је Синдикат у септембру упутио захтјеве према Удружењу послодаваца РС, али да су они одлучили да у идућој години не би требало да буде повећања најниже цијене рада са садашњих 123 на 145 КМ, иако је њено повећање оправдано.

“Заиста треба стимулисати раднике у производњи како не бисмо дозволили да сваке године остаје 45 одсто необрађених површина, а пољопривреда може произвести више квалитетне хране за ово подручје”, рекао је Јовановић.

Говорећи о поштовању права из рада запослених у овој области, Јовановић је рекао да поред мале цијене рада, највећи проблем представљају нередовност исплате плата, уплата доприноса, те путни трошкови и регреси за годишњи одмор и бројни случајеви мобинга и притисака на представнике синдиката.

Према ријечима предсједика Синдикалне организације Фабрике “Мира” Приједор Гордане Томић, радници нису задовољни висином плата, иако послодавац редовно измирује обавезе према њима и држави.

“Наше предузеће у овом периоду изузетно добро послује и за првх 10 мјесеци имали смо добит од 1,3 милиона КМ, због чега сматрамо да плате у прехрамбеној индустрији могу да се подигну. Просјечна плата у ‘Мири’ је 522 КМ”, рекла је Томићева.

SHARE

Оставите одговор