Predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske Jovan Jovanović najavio je da će ovaj sindikat nastaviti pregovore sa Udruženjem poslodavaca RS oko povećanja najniže cijene rada u narednoj godini na 145 KM.„Republički odbor Sindikata donio je konačnu odluku i poslodavci u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, gdje plate nisu povećavane tri godine, sada moraju da to urade, jer su one na najnižem nivou“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, prosječna plata u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u deset mjeseci ove godine iznosila je 545 KM, što je 60 odsto prosječne plate u RS, čime se podmiruje svega 35 odsto potrošačke korpe.

On je podsjetio da je Sindikat u septembru uputio zahtjeve prema Udruženju poslodavaca RS, ali da su oni odlučili da u idućoj godini ne bi trebalo da bude povećanja najniže cijene rada sa sadašnjih 123 na 145 KM, iako je njeno povećanje opravdano.

„Zaista treba stimulisati radnike u proizvodnji kako ne bismo dozvolili da svake godine ostaje 45 odsto neobrađenih površina, a poljoprivreda može proizvesti više kvalitetne hrane za ovo područje“, rekao je Jovanović.

Govoreći o poštovanju prava iz rada zaposlenih u ovoj oblasti, Jovanović je rekao da pored male cijene rada, najveći problem predstavljaju neredovnost isplate plata, uplata doprinosa, te putni troškovi i regresi za godišnji odmor i brojni slučajevi mobinga i pritisaka na predstavnike sindikata.

Prema riječima predsjedika Sindikalne organizacije Fabrike „Mira“ Prijedor Gordane Tomić, radnici nisu zadovoljni visinom plata, iako poslodavac redovno izmiruje obaveze prema njima i državi.

„Naše preduzeće u ovom periodu izuzetno dobro posluje i za prvh 10 mjeseci imali smo dobit od 1,3 miliona KM, zbog čega smatramo da plate u prehrambenoj industriji mogu da se podignu. Prosječna plata u ‘Miri’ je 522 KM“, rekla je Tomićeva.

Ostavi poruku