Radnici Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća „Oslobođenje“ iz Banjaluke stupili su danas u štrajk upozorenja radi zaštite svojih ekonomskih i socijalnih prava.Predsjednik Sindikalne organizadžije ovog preduzeća Predrag Šobat rekao je novinarima da će radnici stupiti u generalni štrajk ako poslodavac u roku od sedam dana ne ispuni zahtjeve radnika, ne isključujući kao krajnju mogućnost da radnici pokrenu stečaj u ovom preduzeću.

On je objasnio da od poslodavca zahtijevaju rješavanje statusa zaposlenih, isplatu zaostalih 16 plata, što u prosjeku po radniku iznosi oko 9.000 KM, te povezivanje radnog staža.

Šobat je podsjetio na tvrdnje poslodavca da je tražio strateškog partnera za kupovinu „Oslobođenja“, te da je pominjana Fabrika duvana Sarajevo.“Da li je postojao strateški kupac ili ne radnicima nije poznato ili je poslodavac tom pričom za javnost samo kupovao vrijeme“, istakao je Šobat.

On je rekao da radnici traže od poslodavca da im odgovori zašto nije pronađen strateški partner za kupovinu „Oslobođenja“ i da li će uopšte biti nečega od te priče.

„Radnici idu na posao u kioske već godinu dana, ne primaju platu, nemaju uplaćeno penziono i zdravstveno osiguranje i nikakvih sredstava za život“, upozorio je Šobat.

Borka Berić, radnica „Oslobođenja“ sa 33 godine radnog staža, rekla je novinarima da radnici nemaju od čega da žive jer su ostali bez plate, iako su obavezni da normalno idu na posao.

Mileva Oljača, radnica „Oslobođenja“ sa 30 godina radnog staža, kaže da nema od čega da živi, bez plate, osiguranja, uplate staža. „Dolazimo u prazan objekat, kiosk bez grijalice. Kiosk u kome ja radim prokišnjava, a ja moram da sjedim u njemu. Kome god sam se obratila rekli su mi: `ako ti se ne sviđa idi kući`“, rekla je Oljača.

Sindikalna organizacija donijela je odluku o stupanju u štrajk upozorenja na sastanku u Banjaluci 26. novembra kome je prisustvovala većina radnika.

Kompanija „Darta trgovina“ iz Banjaluke u procesu privatizacije 2006. godine kupila je većinski paket akcija „Oslobođenja“, dok je „Dartu“ 2008. godine kupila beogradska kompanija „Delta“.

Nakon toga, kompanija „Delta“ je otpustila sve zaposlene radnike u „Darti“, osim direktora, tvrdeći da je vlasnik „Oslobođenja“ kompanija „Darta“ koja više ne postoji, a ne „Delta“.

Kompanija „Delta“ polovinom ove godine donijela je odluku da proda „Dartu“, a samim tim i „Oslobođenje“ i od tada su u pregovorima sa Fabrikom duvana Sarajevo.

Ostavi poruku