SHARE

Радници Новинско-издавачког и штампарског предузећа “Ослобођење” из Бањалуке ступили су данас у штрајк упозорења ради заштите својих економских и социјалних права.Предсједник Синдикалне организаџије овог предузећа Предраг Шобат рекао је новинарима да ће радници ступити у генерални штрајк ако послодавац у року од седам дана не испуни захтјеве радника, не искључујући као крајњу могућност да радници покрену стечај у овом предузећу.

Он је објаснио да од послодавца захтијевају рјешавање статуса запослених, исплату заосталих 16 плата, што у просјеку по раднику износи око 9.000 КМ, те повезивање радног стажа.

Шобат је подсјетио на тврдње послодавца да је тражио стратешког партнера за куповину “Ослобођења”, те да је помињана Фабрика дувана Сарајево.”Да ли је постојао стратешки купац или не радницима није познато или је послодавац том причом за јавност само куповао вријеме”, истакао је Шобат.

Он је рекао да радници траже од послодавца да им одговори зашто није пронађен стратешки партнер за куповину “Ослобођења” и да ли ће уопште бити нечега од те приче.

“Радници иду на посао у киоске већ годину дана, не примају плату, немају уплаћено пензионо и здравствено осигурање и никаквих средстава за живот”, упозорио је Шобат.

Борка Берић, радница “Ослобођења” са 33 године радног стажа, рекла је новинарима да радници немају од чега да живе јер су остали без плате, иако су обавезни да нормално иду на посао.

Милева Ољача, радница “Ослобођења” са 30 година радног стажа, каже да нема од чега да живи, без плате, осигурања, уплате стажа. “Долазимо у празан објекат, киоск без гријалице. Киоск у коме ја радим прокишњава, а ја морам да сједим у њему. Коме год сам се обратила рекли су ми: `ако ти се не свиђа иди кући`”, рекла је Ољача.

Синдикална организација донијела је одлуку о ступању у штрајк упозорења на састанку у Бањалуци 26. новембра коме је присуствовала већина радника.

Компанија “Дарта трговина” из Бањалуке у процесу приватизације 2006. године купила је већински пакет акција “Ослобођења”, док је “Дарту” 2008. године купила београдска компанија “Делта”.

Након тога, компанија “Делта” је отпустила све запослене раднике у “Дарти”, осим директора, тврдећи да је власник “Ослобођења” компанија “Дарта” која више не постоји, а не “Делта”.

Компанија “Делта” половином ове године донијела је одлуку да прода “Дарту”, а самим тим и “Ослобођење” и од тада су у преговорима са Фабриком дувана Сарајево.

SHARE

Оставите одговор