SHARE

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ данас су дали свечану изјаву, након чега је сједница прекинута.Избор руководства дома и чланова комисије за припрему избора Савјета министара БиХ, као тачке дневног реда конститутивне сједнице које су по Пословнику овог дома обавезне, биће разматране на њеном наставку који је заказан за 22. децембар, до када би странке требало да постигну договор о парламентарној већини.

Договор о прекиду сједнице након полагања заклетве постигнут је на јутрошњем састанку чланова Колегијума досадашњег сазива Представничког дома са представницима странака заступљених у новом сазиву.

Конститутивном сједницом, према Пословнику Представничког дома, предсједавао је најстарији посланик, а то је у новом сазиву Аднан Башић из Савеза за бољу будућност, који ће се на челу овог дома бити до избора његовог руководства.

Он је истакао да је ово први пут да сједницом предсједава инвалидно лице, пошто је Башић слијеп, због чега му је у вођењу сједнице помагала секретар Представничког дома Бранка Тодоровић.

Башић је поздравио бројне госте и изабраним посланицима пожелио успјешан рад.

Уз представнике институција БиХ, конститутивној сједници присуствовали су високи представник Валентин Инцко, бројни амбасадори те представници међународних организација.

Представнички дом чине 42 посланика, 14 из Републике Српске и 28 из Федерације БиХ.

У новом четворогодишњем сазиву Представничког дома највише посланика, по осам, имаће СНСД и СДП.

У име СНДС-а у посланичким клупама сједиће Славко Јовичић, Драго Калабић, Душанка Мајкић, Милица Марковић, Лазар Продановић, Никола Шпирић, Бошко Томић и Милорад Живковић.

СДС има четири посланика, а то су Дарко Бабаљ, Борислав Бојић, Младен Босић и Александра Пандуревић, док ће ДНС у Представничком дому заступати Петар Кунић, а ПДП Весна Крстовић-Спремо.

Посланици СДП-а су Денис Бећиревић, Мирза Кушљугић, Златко Лагумџија, Хамдија Липовача, Саша Магазиновић, Данијела Мартиновић, Мирсад Мешић и Нермина Заимовић-Узуновић.

СДА ће представљати седам посланика – Шефик Џаферовић, Амир Фазлић, Зијад Јагодић, Шемсудин Мехмедовић, Асим Сарајлић, Салко Соколовић и Сенад Шепић, а Савез за бољу будућност БиХ четири посланика – Аднан Башић, Исмета Дервоз, Мирсад Ђугум и Емир Кабил.

У нови сазив изабрана су и тројица посланика ХДЗ БиХ – Драган Човић, Мато Фрањичевић и Нико Лозанчић те двојица испред коалиције ХДЗ 1990 – ХСПБиХ – Звонко Јуришић и Божо Љубић.

Двоје посланика има и Странка за БиХ – Бериза Белкића и Азру Хаџиахметовић, ДНЗБиХ ће представљати Нермин Пурић, а Народну странку Радом за бољитак Младен Иванковић Лијановић.

SHARE

Оставите одговор