SHARE

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон је децембра прошле године упутила амбасади у Буенос Ајресу тајну депешу којом од америчких дипломата у Аргентини тражи да испитају “на каквим је лековима” аргентинска председница Кристина Фернандес, јер се “понаша анксиозно и губи нерве”.Хилари Клинтон је упутила више питања америчким дипломатама у Буенос Ајресу да јој разјасне понашање аргентинске председнице, “динамику односа” са бившим мужем Нестором Кирхнером и најближим сарадницима, како “емоционални афекти” утичу на њену способност одлучивања, како се “најбоље смирује”…

Кристина Фернандес је позната по чврстом ставу и оштром језику, као политичарка увек спремна да критикује ривале, медије, приватне компаније…Она је на власти од 2007. пошто је на изборима победила бившег мужа Кирхнера који је био председник Аргентине у периоду 2003-2007, а сматра се и да је био под њеним утицајем.

Кирхнер је, иначе, изненада преминуо прошлог месеца.

Тајна депеша америчке државне секретарке са питањима о председници Аргентине налази се у близу четврт милиона поверљивих порука до којих је дошао Интернет сајт Викиликс који је тај материјал, пошто је за викенд био онемогућен да га пласира, проследио великим светским листовима, медју којима и британском “Гардијану” који је то објавио, пренео је Ројтерс.

Клинтонова је у понедељак изјавила да америчка влада “дубоко жали” због објављивања поверљивих информација и да ће појачати безбедност како би били спречени будући покушаји слични цурењу материјала из Стејт департмента до којих је дошао Викиликс.

На објављену тајну депешу Хилари Клинтон којом тражи информације о “менталном  стању” председнице Аргентине, реаговао је председник Венецуеле Уго Чавез, познат по критикама на рачун Вашингтона.

Чавез је у изјави државној телевизији изразио “солидарност с председницом Аргентине” и оценио да “неко треба да се позабави менталним здрављем госпође Клинтон…Она се осећа супериорнијом од Обаме… Зато што је бела, она сматра да је супериорнија од црног председника”, рекао је Чавез, како преноси Ројтерс.

SHARE

Оставите одговор