SHARE

Тврдње некадашњег помоћника америчког државног секретара Данијела Фрида да је Милорад Додик рекао да ће признати Косово ако Савјет безбједности УН донесе резолуцију о независном Косову, уколико су тачно интерпретиране, обична су подвала и неистина, речено је Срни у кабинету предсједника Републике Српске Милорада Додика.

“Истина је да је господин Фрид пријетио и вршио притисак да РС да сагласност у заједничким институцијама БиХ за признање независности Косова, о чему свједочи и наш записник са тог састанка”, истичу у кабинету предсједника Додика.

Све што се десило у међувремену, наглашавају из кабинета, дементује сваку ријеч Данијела Фрида.

“Став предсједника Додика и цијелог руководства Српске о самопроглашеној независности Косова јасан је и свима добро познат и није се мијењао. Српска остаје при ставу да ће пратити ставове Србије о овом питању”, поручено је из кабинета предсједника РС.

Интернет страница “Викиликс” почела је са објављивањем четврт милиона телеграма америчке тајне дипломатске преписке, међу којим је и онај у коме се наводи да је Фрид, након повратка из Бањалуке, гдје се 2007. године сусрео са Додиком, тадашњим премијером РС, разговарао са тадашњим хрватским званичницима, преноси “Јутарњи лист”.

Фрид је у Загребу са домаћинима подијелио и информацију да му је Милорад Додик рекао да подржава Ахтисаријев план о Косову, те да ће он /Додик/, подржати независност Косова ако Савјет безбједности донесе резолуцију о независном Косову.

У биљешци се наводи да је Иво Санадер упозорио да ће у случају исељавања Хрвата из БиХ, те издвајања РС “доћи до стварања опасне мале исламске државе у Еуропи”, са чим се сагласио и Месић.

Фрид је тада рекао да не долази у обзир стварање трећег ентитета у БиХ, већ да се тамошњи Хрвати обрате за помоћ америчкој амбасади у Сарајеву.

SHARE

Оставите одговор