SHARE

Посланици новог сазива Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас ће положити заклетву, а избор руководства дома биће одгођен за наредну сједницу, 22. децембра, договорено је на радно-консултативном састанку Колегијума актуелног Представничког дома и представника политичких странака заступљених у новом сазиву.

Предсједавајући Представничког дома Нико Лозанчић рекао је да је на овом састанку констатовано да политичке странке нису договориле парламентарну већину и да не постоје претпоставке за избор колегијума.

“Данас ће бити завршена прва тачка, односно давање свечане изјаве посланика, а потом ће сједница бити прекинута и настављена 22. децембра”, објаснио је Лозанчић.

СДП је на састанку заступао став да није потребно чекати формирање парламентарне већине за избор руководства Представничког дома.

“Руководство је могло бити привремено, а кад се договори парламентарна већина, да се замијени”, рекао је посланик СДП-а Златко Лагумџија.

Наводећи да је јасно да ће СНСД и СДС дати члана Колегијума из српског народа, Лагумџија је рекао да би бошњачки члан требало да буде из СДП-а, те да је ова партија, због програмске блискости, спремна да при избору хрватског члана подржи ХСП и Народну странку “Радом за бољитак”.

Лагумџија је напоменуо да он није кандидат за члана Колегијума.

Бериз Белкић из Странке за БиХ сматра да, независно од укупних односа, треба успоставити парламентарно руководство, да би се створиле претпоставке да парламент ради, а онда наставити разговоре о парламентарној већини.

Прије почетка конститутивне сједнице Представничког дома, посланицима ће чланови Централне изборне комисије уручити увјерења о преузимању мандата.

SHARE

Оставите одговор