Konstitutivna sednica Predstavničkog veća Parlamentarne skupštine BiH održaće se sutra u Sarajevu, a na njoj će biti verifikovani i mandati poslanika izabranih na opštim oktobraskim izborima.U Predstavničkom veću RS  ima 14 mandata i to osam iz Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD), četiri iz Srpske demokratske stranke (SDS), a po jedan poslanik je iz Partije demokratskog progresa i Demokratskog narodnog saveza.

Na dnevnom redu je i izbor predsedavajućeg Predstavnčkog veća i dvojice njegovih zamenika, koji će biti iz polotičkih stranaka sva tri naroda u BiH.

Nije izvesno da li će tokom sednice biti izvršen izbor čelnih ljudi Predstavničkog veća parlamenta, jer još uvek nije jasno koje stranke će ciniti skupštinsku većinu na nivou BiH.

Što se tiče stranaka iz Republike Srpske, SNSD i SDS su ranije saopštile će nastupati jedinstveno na osnovu potpisane platforme o usaglašenom delovanju na nivou BiH.

SNSD i SDS su postigli saglasnost i kandidat za jednu od funkcija u Predstavničkom veću je Milorad Živković iz SNSD, dok će mesto u rukovodstvu Doma naroda parlamenta BiH pripasti SDS-u.

Saziv Predstavničkog veća, koji broji 42 mandata, činiće poslanici 12 političkih stranaka.

Iz Federacije BiH ima 28 mandata.

Socijaldemokratska partija ima osam poslanika, Stranka demokratske akcije sedam, Stranka za bolju budućnost četiri, Hrvatska demorkatska zajednica tri, Stranka za BiH i koaliicja HDZ 90 i Hrvatske stranka prava po dva mandata, Narodna stranka „Radom za boljitak“ jednog, koliko ima i Demokratska narodna zajednica.

Ostavi poruku