SHARE

Конститутивна седница Представничког већа Парламентарне скупштине БиХ одржаће се сутра у Сарајеву, а на њој ће бити верификовани и мандати посланика изабраних на општим октобраским изборима.У Представничком већу РС  има 14 мандата и то осам из Савеза независних социјалдмеократа (СНСД), четири из Српске демократске странке (СДС), а по један посланик је из Партије демократског прогреса и Демократског народног савеза.

На дневном реду је и избор председавајућег Представнчког већа и двојице његових заменика, који ће бити из полотичких странака сва три народа у БиХ.

Није извесно да ли ће током седнице бити извршен избор челних људи Представничког већа парламента, јер још увек није јасно које странке ће цинити скупштинску већину на нивоу БиХ.

Што се тиче странака из Републике Српске, СНСД и СДС су раније саопштиле ће наступати јединствено на основу потписане платформе о усаглашеном деловању на нивоу БиХ.

СНСД и СДС су постигли сагласност и кандидат за једну од функција у Представничком већу је Милорад Живковић из СНСД, док ће место у руководству Дома народа парламента БиХ припасти СДС-у.

Сазив Представничког већа, који броји 42 мандата, чиниће посланици 12 политичких странака.

Из Федерације БиХ има 28 мандата.

Социјалдемократска партија има осам посланика, Странка демократске акције седам, Странка за бољу будућност четири, Хрватска деморкатска заједница три, Странка за БиХ и коалиицја ХДЗ 90 и Хрватске странка права по два мандата, Народна странка “Радом за бољитак” једног, колико има и Демократска народна заједница.

SHARE

Оставите одговор