Reagovanja u svetu na deo tajne diplomatske prepiske Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata, koja je objavio internet sajt „Vikliks“, ne jenjavaju, a iz Teherana stižu optužbe da je reč o „organizovanoj akciji“ Sjedinjenih Američkih Držzava, koja je trebalo da ima „politički uticaj“.Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je danas da odnosi Irana sa susedima neće biti narušeni zbog objavljenih dokumenata, u kojima se, izmedju ostalog navodi da je kralj Abdulah iz Saudijske Arabije u više navrata pozivao SAD da napadnu Iran kako bi uništile nuklearni program te države i sprečili je da razvije nuklearno oružje.

„Neki delovi američke vlade su proizveli ta dokumenta. Mi ne mislimo da je ova informacija ‘procurela'“, poručio je Ahmadinežad.

Ministarstva spoljnih poslova Iraka i Pakistana kritikovala su  objavljivanje poverljivih dokumenata u kojima se izražava zabrinutost SAD zbog uticaja Irana u Iraku i strahovanje da bi u Pakistanu uranijum mogao da se upotrebi za proizvodnju nedozvoljenog oružja.

Ostavi poruku