Priština u ovom trenutku nije spremna za početak dijaloga s Beogradom, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.„Tako izgleda prema informacijama koje dobijamo od partnera iz međunarodne zajednice. Iako smo mišljenja da bi za sve bilo bolje da pregovori krenu što je pre moguće, bićemo strpljivi“, rekao je Jeremić za beogradski dnevnik „Blic“.

On je naveo da je Beograd razradio strategiju za pregovore sa svim pitanjima u skladu sa državnom politikom Srbije i istakao da će pregovore voditi eksperti za date oblasti, a ne visoki funkcioneri.

Jeremić je ocijenio da bi dijalog trebalo započeti od tema koje su najmanje opterećene političkim neslaganjima, kao što su sudbina nestalih lica, saobraćaj ili komunikacije.

„Veliki broj problema koje ćemo pokušati da rešimo u svom korenu imaju to što Beograd i Priština potpuno oprečno gledaju na budući status pokrajine. Njih neće biti moguće rešiti, a da se o tome ne razgovara. Ali, tu činjenicu ne treba zloupotrebljavati u unutrašnje političke svrhe. Mi iskreno želimo kompromis, a ne dublje zamrzavanje konflikta“, rekao je Jeremić.

Ostavi poruku