SHARE

Од пет главних услова неопходних за трансфер власти у БиХ са високог представника УН на високог представника ЕУ четири су испуњена и само је остало питање државне имовине, наводи се у дипломатској преписци у дијелу посвећеном БиХ доступној на “Викиликсу”.Овај посљедњи услов не треба да “блокира цијели напредак”, посебно имајући у виду да актуелни тим УН у БиХ није више ефикасан, наводи се у забиљешкама француског дипломате Жана Давида Левита, а које је објавио британски лист “Гардијан”.

Француска, према овим забиљешкама, жели да види трансфер власти на нови тим ЕУ у новембру, јер је приближавање Европи ефикасна “мрква” која треба да охрабри Бошњаке да наставе са напретком у провођењу неопходних реформи.

Помоћник државног секретара за европска и евроазијска питања Филип Гордон сложио се да актуелни систем не функционише добро, али наглашава да ће међународна заједница изгубити кредибилитет ако се крене даље прије него су испуњени сви неопходни предуслови.

Он је додао да се САД слаже да је потребан одређени облик “мркве” да привуче БиХ на сарадњу.

Левит наглашава да они имају још два мјесеца на располагању да испослују напредак БиХ прије доношења коначне одлуке.

На одвојеном сусрету помоћник секретара за континенталну Европу Француз Ролан Галараг рекао је да је “транзиција циљ број један”, наглашавајући да би за подјелу државне имовине требало превише времена да се ријеши и апеловао на САД да подрже ранији пренос овлаштења што ће отворити врата аспирацијама БиХ за веће интеграције у институције ЕУ.

Он је нагласио да је размимоилажење између САД и Бошњака који подржавају задржавање улоге УН, са једне стране, и ЕУ и Срба, на другој страни, створила могућности за манипулацију које нису од помоћи.

Гордон је рекао да ова перцепција није тачна, али је нагласио да су САД осјетљиве на политичку потребу бошњачких лидера “да продају ову одлуку својој јавности”.

SHARE

Оставите одговор