Projekcije budžeta Republike Srpske /RS/ za narednu godinu su takve da se u ovom trenutku ne otvara prostor za povećanje plata budžetskih korisnika, izjavio je danas ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.On je rekao nakon sastanka predstavnika Vlade RS i Sindikata da ovo nije konačni odgovor Vlade RS, te da se razgovori o ovoj temi nastavljaju za sedam danam, prvenstveno da bi i Sindikat mogao napraviti određenu analizu projekcija budžeta za 2011. godinu i prepoznati mogućnost ušteda.

„Naš zajednički stav jeste da politika Vlade RS u narednoj godini podrazumijeva traženje novih mehanizama za ubiranje javnih prihoda što bi u budućnosti omogućilo kvalitetniju prihodovnu stranu budžeta, a samim tim i eventualno poboljšavanje standarda zaposlenih“, rekao je Kasipović.

On je naglasio da bi za eventualno povećanje plata budžetskim korisnicima u RS bilo neophodno oko 80 miliona KM.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS Duško Jandrić rekao je da Sindikat traži vraćanje nivoa plata na nivo iz decembra prošle godine i eventualno povećanje cijene rada sa sadašnjih 100 na 110 KM.

„Ovih dana dobićemo projekciju budžeta i onda ćemo vrlo konkretno dati svoj prijedlog bez čega bi se to u narednom periodu moglo ići u korist povećanja plata radnika koji se finansiraju iz budžeta“, rekao je Jandrić.

On je naglasio da je minimum sindikalnih zahtjeva vraćanje plata na nivo iz decembra 2009. godine, a da je o procentu povećanja plata moguće još razgovarati imajući u vidu ekonomsku situaciju.

Predsjednik Sindikata uprave RS Tomo Vrhovac rekao je da Sindikat ne prihvata tezu o postojanju viška državnih službenika, te naglasio da najavljena reforma uprave podrazumijeva nešto sasvim drugo.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Stevan Milić rekao je da će po završetku pregovora o platama svih budžetskih korisnika ovaj sindikat nastaviti pregovore sa resornim ministrom oko povećanja plata prosvjetnih radnika.

Ostavi poruku