SHARE

Пројекције буџета Републике Српске /РС/ за наредну годину су такве да се у овом тренутку не отвара простор за повећање плата буџетских корисника, изјавио је данас министар просвјете и културе РС Антон Касиповић.Он је рекао након састанка представника Владе РС и Синдиката да ово није коначни одговор Владе РС, те да се разговори о овој теми настављају за седам данам, првенствено да би и Синдикат могао направити одређену анализу пројекција буџета за 2011. годину и препознати могућност уштеда.

“Наш заједнички став јесте да политика Владе РС у наредној години подразумијева тражење нових механизама за убирање јавних прихода што би у будућности омогућило квалитетнију приходовну страну буџета, а самим тим и евентуално побољшавање стандарда запослених”, рекао је Касиповић.

Он је нагласио да би за евентуално повећање плата буџетским корисницима у РС било неопходно око 80 милиона КМ.

Предсједник Синдиката радника унутрашњих послова РС Душко Јандрић рекао је да Синдикат тражи враћање нивоа плата на ниво из децембра прошле године и евентуално повећање цијене рада са садашњих 100 на 110 КМ.

“Ових дана добићемо пројекцију буџета и онда ћемо врло конкретно дати свој приједлог без чега би се то у наредном периоду могло ићи у корист повећања плата радника који се финансирају из буџета”, рекао је Јандрић.

Он је нагласио да је минимум синдикалних захтјева враћање плата на ниво из децембра 2009. године, а да је о проценту повећања плата могуће још разговарати имајући у виду економску ситуацију.

Предсједник Синдиката управе РС Томо Врховац рекао је да Синдикат не прихвата тезу о постојању вишка државних службеника, те нагласио да најављена реформа управе подразумијева нешто сасвим друго.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Стеван Милић рекао је да ће по завршетку преговора о платама свих буџетских корисника овај синдикат наставити преговоре са ресорним министром око повећања плата просвјетних радника.

SHARE

Оставите одговор