Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је данас да је БиХ испунила више од 90 одсто постпријемних обавеза према Савјету Европе, чија је чланица од 23. априла 2002. године.Шпирић је нагласио да је за рјешавање преосталих, превасходно политичких питања као што је Устав, неопходно обезбиједити унутрашњи дијалог као једину гаранцију успјеха земље.

Он је у разговору са делегацијом СЕ, коју је предводио комесар за људска права Томас Хамамберг, изразио наду да ће мониторинг процедура у постојећем садржају и облику прерасти у нови однос у виду „постмониторинг дијалога“, тим прије што су преостале обавезе истовремено и дио процеса придруживања Европској унији.

На састанку је разговарано и о специфичним питањима људских права, са нагласком на рањиве особе и групе, положају интерно расељених лица и избјеглица, као и избјеглих из Хрватске, правима Рома, десертификованим полицајцима, саопштено је из Савјета министара.

Наглашена је потреба провођења пресуде Европског суда за људска права у предмету „Сејдић и Финци против БиХ“.

Такође је истакнута потреба да Предсједништво БиХ што прије заврши посао у вези са именовањима представника БиХ у тијелима Савјета Европе.

Шпирић је информисао саговорнике да је Савјет министара БиХ данас утврдио приједлог основа за вођење преговора ради закључивања меморандума о разумијевању о канцеларији СЕ у Сарајеву и њеном правном статусу.

У разговору су учествовали и министар за људска права БиХ Сафет Халиловић и министар правде БиХ Бариша Чолак.

Ostavi poruku