SHARE

Грађанска БиХ у овом тренутку је неодржива и ХДЗ БиХ је приједлогом уставног рјешења о организацији државе на три нивоа власти, с федералним јединицом с хрватском већином, понудио компромис између грађанског и националног уређења, рекао је предсједик ХДЗ-а Драган Човић.Човић је истакао да приједлог о федералној јединица са хрватском већином даје БиХ модеран вид организовања, европски облик и уважава основ БиХ – права три конститутивна народа, преноси хрватски “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

“Подмећу нам да се желимо отцијепити и припојити – не знам ни ја коме, али све се то ради јер су постали свјесни да ће Хрвати предлагати уређење који ће бити на задовољство сва три народа у овој земљи. Био бих против федералне јединице када би она била на штету БиХ”, нагласио је Човић.

Према његовим ријечима, ХДЗ жели да се донесе такав изборни закон у БиХ који неће омогућити једном народу да бира предсједника другог народа, те устав који гарантује избор представника једног народа у институције БиХ.

Говорећи о договору који је постигнут са СНСД-ом и њеним лидером Миларадом Додиком прије октобарских избора, Човић је рекао да је договор “изузетно квалитетан”, те да није било потребе за његовим потписивањем, јер постоји повјерење међу лидерима ових странака.

SHARE

Оставите одговор