Američke vlasti sumnjaju da je veb stranici „Vikiliksu“, oko četvrt miliona povjerljivih dokumenta dao 22-godišnji vojnik koji se već sedam mjeseci nalazi u pritvoru, piše danas „Gardijan“.Vojnik Bredli Mening imao je pristup diplomatskoj prepisci, a sumnja se da je on dostavio i snimak iz Bagdada na kojem se vidi kako američki vojnici ubijaju civile i dvojicu novinara.

„Gardijan“, koji je jedan od svjetskih listova koji su objavili povjerljive dokumente do kojih je došla veb stranica „Vikiliks“, posvećuje toj temi urednički komentar u kojem se pita koliko je nešto što je tajno zaista i tajno.

Takođe, konstatuje list, tajno nije isto što i povjerljivo, ističući na primjer informaciju koja nije bila dostupna širokim masama, a odnosi se na zahtjev državnog sekretara SAD Hilari Klinton američkim diplomatama da prikupljaju lične informacije i biometrijske podatke osoblja UN.

Pitanje o tajnosti dokumenata koje je razotkrila internet stranica „Vikiliks“ je pitanje, navodi se u komentaru „Gardijana“, koje su sebi postavili u redakcijama nekoliko listova prije objavljivanja diplomatske prepiske američkih diplomata.

„Indipendent“ je klasifikovao neke od najzanimljivijih dijelova materijala u koji su imali uvid nekoliko svjetskih listova, a koji su manje poznati javnosti od tvrdnji saudijskog lidera da bi Iran trebalo bombardovati, kao i o naredbi Hilari Klinton o špijuniranju zvaničnika iz vrha UN.

Tako list prenosi da su među uslugama koje su nuđene liderima zemalja u slučaju da prihvate pritvorenike iz zatvora Gvantanamo, nuđeni direktan sastanak sa američkim predsjednikom Barakom Obamom i zaključak da bi to recimo za Belgiju, bio jednostavan način da zadrži ugled unutar Evrope.

Takođe, SAD su razmatrale moguće ujedinjenje dvije Koreje poslije smrti sjevernokorejskog lidera Kim Džing Ila za koga se, u od juče dostupnim dokumentima, navodi da je „dekica koji verovatno pati od epilepsije“.

Bivši britanski diplomata ser Hilari Sinot u autorskom članku u „Indipendentu“ zaključuje da bi upravo objavljena dokumenta mogla da poljuljaju povjerenje koje svjetska javnost ima u diplomatiju.

Zaključak ser Hilarija je da je značaj međusobnih odnosa dvije zemlje mnogo širi od na primjer, opaske nekog činovnika o tome da li je italijanski premijer Silvio Berluskoni neefikasan kao lider, a Nikola Sarkozi opisan kao car iz priče Carevo novo odjelo.

Ostavi poruku