SHARE

Америчке власти сумњају да је веб страници “Викиликсу”, око четврт милиона повјерљивих документа дао 22-годишњи војник који се већ седам мјесеци налази у притвору, пише данас “Гардијан”.Војник Бредли Менинг имао је приступ дипломатској преписци, а сумња се да је он доставио и снимак из Багдада на којем се види како амерички војници убијају цивиле и двојицу новинара.

“Гардијан”, који је један од свјетских листова који су објавили повјерљиве документе до којих је дошла веб страница “Викиликс”, посвећује тој теми уреднички коментар у којем се пита колико је нешто што је тајно заиста и тајно.

Такође, констатује лист, тајно није исто што и повјерљиво, истичући на примјер информацију која није била доступна широким масама, а односи се на захтјев државног секретара САД Хилари Клинтон америчким дипломатама да прикупљају личне информације и биометријске податке особља УН.

Питање о тајности докумената које је разоткрила интернет страница “Викиликс” је питање, наводи се у коментару “Гардијана”, које су себи поставили у редакцијама неколико листова прије објављивања дипломатске преписке америчких дипломата.

“Индипендент” је класификовао неке од најзанимљивијих дијелова материјала у који су имали увид неколико свјетских листова, а који су мање познати јавности од тврдњи саудијског лидера да би Иран требало бомбардовати, као и о наредби Хилари Клинтон о шпијунирању званичника из врха УН.

Тако лист преноси да су међу услугама које су нуђене лидерима земаља у случају да прихвате притворенике из затвора Гвантанамо, нуђени директан састанак са америчким предсједником Бараком Обамом и закључак да би то рецимо за Белгију, био једноставан начин да задржи углед унутар Европе.

Такође, САД су разматрале могуће уједињење двије Кореје послије смрти сјевернокорејског лидера Ким Џинг Ила за кога се, у од јуче доступним документима, наводи да је “декица који вероватно пати од епилепсије”.

Бивши британски дипломата сер Хилари Синот у ауторском чланку у “Индипенденту” закључује да би управо објављена документа могла да пољуљају повјерење које свјетска јавност има у дипломатију.

Закључак сер Хиларија је да је значај међусобних односа двије земље много шири од на примјер, опаске неког чиновника о томе да ли је италијански премијер Силвио Берлускони неефикасан као лидер, а Никола Саркози описан као цар из приче Царево ново одјело.

SHARE

Оставите одговор