SHARE

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Витезу да је вријеме да БиХ не заостаје на европском путу и нагласио да ће земља добити статус кандидата за четири до пет година.Људи који су овдје увијек су се осјећали Европљанима, иако БиХ није чланица породице која се зове ЕУ. Ви сте Европљани, а још немате пасош ЕУ, али и то ће бити у догледно вријеме, рекао је Инцко који је у Витезу отворио канцеларију Европског покрета.

Одлука о укидању визног режима, рекао је Инцко, још једном је потврдила опредијељеност европске заједнице за грађане ове земље, а та одлука је показала и да реформе могу успјети када се политички лидери фокусирају на њих.

Инцко је подсјетио да је притисак јавности довео до тога да су се политички лидери у БиХ фокусирали на испуњавању услова за либерализацију визног режима, а Европски покрет одиграо је значајну улогу у томе.

“Власт је касно почела, али је под притиском јавности ипак брзо урадила свој посао и испунила 174 услова, те почела издавати биометријске пасоше. До сада је издато око 400 000, а само грађани који имају те нове пасоше могу да путују без визе од 15. децембра”, рекао је Инцко.

Он је додао да је Европи јако важно шта се овдје дешава, јер “ако овдје буде конликфта, биће то европски конфликт, а ако буде просперитета и стабилности, биће то европска стабилност и просперитет”.

”Сада су грађани БиХ добро дошли да посјете европске градове и своје рођаке тамо, али то је само симболички. Наиме, добро дошла је БиХ као држава и ускоро ће она бити чланица европске заједнице, а за годину-двије Хрватска. Онда ће БиХ имати хиљаду километара заједничких граница са ЕУ”, нагласио је Инцко.

Инцко је нагласио да су предузетништво и бизнис у Витезу најбољи примјер како се може са европским стандардима ући у Европу, а да још нисте члан.

Он је рекао и да Европа није перфектна организација и да код старих чланица има пуно скептицизма, али нема друге алтернативе. “Алтернатива би била стагнација или изолација, а то нико не жели”, нагласио је Инцко.

Отварање канцеларије Европског покрета поздравио је и Стефан Милић, координатор за Републику Српску за питања младих.

”Витез је перспективна локална заједница која гарантује да је овдје могуће обезбиједити квалитетан живот. Значајно је да је фромиран и кабинет Европског покрета који ће омогућити овој заједници да потпуно учествује у реализацији свих активности које организује европски покрет у БиХ” – рекао је Милић Срни.

Високи представник у БиХ са сарадницима данас је посјетио општину Витез, те са начелником ове општине Владом Алиловићем, амбасадором Хрватске у БиХ Тончијем Станичићем, директором Франшизног центра Витез Фрањом Рајковићем и представницима извршне и законодавне власти Средњобосанског кантона састао се са представницима пословне зоне, те свечаним пресјецањем врпце у Франшизном центру отворио канцеларију Европског покрета.

Европски покрет је невладина организација која жели на што бољи начин да омогући младима да достигну своје потенцијале , да буду одговорни млади људи и да израсту у оно што је потребно ЕУ и што ЕУ очекује од БиХ.

SHARE

Оставите одговор