Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da je institucija visokog predstavnika svojim djelovanjem praktično uništila dijalog domaćih političara i onemogućila postizanje unutrašnjeg konsenzusa u BiH.„Od nečega što je trebalo da bude dio rješenja, visoki predstavnik, iza koga stoji veliki broj najmoćnijih država svijeta, postao je izvor gotovo svih problema u BiH“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da će BiH „stajati u mjestu“ sve dok bilo koja od etničkih grupa u BiH u visokom predstavniku bude vidjela advokata i sve dok neki budu mislili da će on nametanjem zakona ispunjavati njihove političke želje i zahtjeve.

„A svako stajanje u mjestu je u stvari nazadovanje. Uslov za dogovor je vrlo jednostavan. Da za sto sjednu oni koji su dobili mandat naroda koji ih je birao. A ne međunarodni posrednici ili izaslanici, sa unaprijed pripremljenim rješenjima, koja su pisana izvan BiH, i koja po pravilu odražavaju želje samo jedne, bošnjačke strane u BiH“, rekao je predsjednik RS za beogradsku „Politiku“.

Govoreći o istraživanju Galupovog instituta prema kojem 88 odsto građana RS podržava njenu secesiju od BiH, Dodik je ocijenio da bi broj onih koji podržavaju secesiju Srpske od BiH bio znatno manji da nije bilo odluka visokih predstavnika kojima je suprotno međunarodnom pravu i mimo volje Srpske mijenjan Dejtonski sporazum.

„Rezultate ovog istraživanja razumijem kao nezadovoljstvo građana RS stalnim insistiranjem na reviziji Dejtonskog sporazuma. Rezultati tog istraživanja se mogu protumačiti i kao odgovor srpskog naroda na sve češće pritiske za izmjenom Ustava BiH, odnosno pozicije RS koju je dobila Dejtonskim sporazumom“, rekao je Dodik.

Istakavši da ne postoji nijedna autonomija u svijetu koja je sama sebe ukinula ili razvlastila, Dodik je zapitao zašto bi onda na to pristala Srpska, pod firmom stvaranja tobože funkcionalnije države BiH, koja navodno samo centralizovana i unitarna može ući u EU i koju jedino žele muslimani Bošnjaci, dok je takvu odbijaju Srbi i Hrvati.

„Kada bi se ostvarili ciljevi za unitarizacijom, onda bi takva BiH lako skliznula u islamsku državu, koju je u svojoj ‘Islamskoj deklaraciji’ najavio i promovisao Alija Izetbegović“, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Govoreći o platformi o usaglašenom političkom djelovanju u zajedničkim organima BiH, koju su potpisali SNSD i SDS, Dodik je istakao da je taj potez bio iznenađenje samo za neupućene u političke prilike u BiH i poručio da će od sada RS u zajedničkim organima BiH imati jedinstven glas.

„Potpisujući platformu mi smo i pred javnošću Srpske, i pred svojim partnerima u Federaciji BiH, prvi put formalizovali zajedničke stavove, prije svega motivisani potrebom da RS bude predstavljena jednim glasom na nivou BiH, da afirmišemo politiku RS, a ne da se politika kreira u Sarajevu, a onda spušta na nivo RS. Samo rješenja koja se unaprijed dogovore u Banjaluci mogu biti predmet razgovora u Sarajevu“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da stvaranje takozvana tri nacionalna bloka nakon proteklih izbora u BiH samo odražava situaciju u zemlji, te dodao da je to i očekivano.

On je istakao da je teško i zamisliti situaciju u kojoj bi BiH, duboko podijeljena u svakom smislu, okupila potreban broj stranaka u takozvanu programsku koaliciju, onako kako je zamišljaju u Sarajevu i kako je zamišlja međunarodna zajednica.

Komentarišući djelovanje predsjednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Ive Josipovića sa regionalnog aspekta, Dodik je ocijenio da su predsjednici Tadić i Josipović donijeli regionu novi optimizam i novu nadu, dodajući da su dobri odnosi Srbije i Hrvatske preduslov stabilnosti cijelog regiona, te i BiH.

„Za nas mir i stabilnost nemaju alternativu“, rekao je Dodik.

Ostavi poruku