SHARE

Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да је институција високог представника својим дјеловањем практично уништила дијалог домаћих политичара и онемогућила постизање унутрашњег консензуса у БиХ.“Од нечега што је требало да буде дио рјешења, високи представник, иза кога стоји велики број најмоћнијих држава свијета, постао је извор готово свих проблема у БиХ”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да ће БиХ “стајати у мјесту” све док било која од етничких група у БиХ у високом представнику буде видјела адвоката и све док неки буду мислили да ће он наметањем закона испуњавати њихове политичке жеље и захтјеве.

“А свако стајање у мјесту је у ствари назадовање. Услов за договор је врло једноставан. Да за сто сједну они који су добили мандат народа који их је бирао. А не међународни посредници или изасланици, са унапријед припремљеним рјешењима, која су писана изван БиХ, и која по правилу одражавају жеље само једне, бошњачке стране у БиХ”, рекао је предсједник РС за београдску “Политику”.

Говорећи о истраживању Галуповог института према којем 88 одсто грађана РС подржава њену сецесију од БиХ, Додик је оцијенио да би број оних који подржавају сецесију Српске од БиХ био знатно мањи да није било одлука високих представника којима је супротно међународном праву и мимо воље Српске мијењан Дејтонски споразум.

“Резултате овог истраживања разумијем као незадовољство грађана РС сталним инсистирањем на ревизији Дејтонског споразума. Резултати тог истраживања се могу протумачити и као одговор српског народа на све чешће притиске за измјеном Устава БиХ, односно позиције РС коју је добила Дејтонским споразумом”, рекао је Додик.

Истакавши да не постоји ниједна аутономија у свијету која је сама себе укинула или развластила, Додик је запитао зашто би онда на то пристала Српска, под фирмом стварања тобоже функционалније државе БиХ, која наводно само централизована и унитарна може ући у ЕУ и коју једино желе муслимани Бошњаци, док је такву одбијају Срби и Хрвати.

“Када би се остварили циљеви за унитаризацијом, онда би таква БиХ лако склизнула у исламску државу, коју је у својој ‘Исламској декларацији’ најавио и промовисао Алија Изетбеговић”, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Говорећи о платформи о усаглашеном политичком дјеловању у заједничким органима БиХ, коју су потписали СНСД и СДС, Додик је истакао да је тај потез био изненађење само за неупућене у политичке прилике у БиХ и поручио да ће од сада РС у заједничким органима БиХ имати јединствен глас.

“Потписујући платформу ми смо и пред јавношћу Српске, и пред својим партнерима у Федерацији БиХ, први пут формализовали заједничке ставове, прије свега мотивисани потребом да РС буде представљена једним гласом на нивоу БиХ, да афирмишемо политику РС, а не да се политика креира у Сарајеву, а онда спушта на ниво РС. Само рјешења која се унапријед договоре у Бањалуци могу бити предмет разговора у Сарајеву”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да стварање такозвана три национална блока након протеклих избора у БиХ само одражава ситуацију у земљи, те додао да је то и очекивано.

Он је истакао да је тешко и замислити ситуацију у којој би БиХ, дубоко подијељена у сваком смислу, окупила потребан број странака у такозвану програмску коалицију, онако како је замишљају у Сарајеву и како је замишља међународна заједница.

Коментаришући дјеловање предсједника Србије Бориса Тадића и Хрватске Иве Јосиповића са регионалног аспекта, Додик је оцијенио да су предсједници Тадић и Јосиповић донијели региону нови оптимизам и нову наду, додајући да су добри односи Србије и Хрватске предуслов стабилности цијелог региона, те и БиХ.

“За нас мир и стабилност немају алтернативу”, рекао је Додик.

SHARE

Оставите одговор