SHARE

Америчка администрација упозорила је данас интернет сајт Викиликс да ће објављивање тајних докумената Стејт департмента угрозити животе великог броја људи, као и глобалне антитерористичке операције и односе САД са савезницима.У писму упућеном оснивачу Викиликса Џулијану Асанжеу, правни савјетник Стејт департмента Харолд Кох навео је да објављивање докумената може да нанесе велику штету САД излагањем јавности тајних војних операција и откривањем оптужби дисидената према страним владама.

“Објављивање око 250 000 тајних докумената угрозиће безброј невиних живота, актуелне војне операције и сарадњу земаља”, навео је Кох.

Он истиче да је америчка влада обавијештена да су листови “Њујорк тајмс”, британски “Гардијан” и њемачки “Шпигл” већ имали приступ документима које ће Викиликс објавити.

“Ти су документи прибављени противно америчким законима и објављују се без сагледавања евентуалних тешких посљедица”, каже Кох.

Он наводи да би Викиликс требало да прекине објављивање докумената, врати их америчкој влади и уништи све копије које у компјутерским базама података.

“Упркос вашој изреченој жељи да заштитите животе учинили сте управо супротно и угрозили сте животе безброј појединаца. Ви сте поткопали ваш циљ ширењем овог материјала, без редактуре и не обазирући се на безбједност и светињу живота које су ваши потези угрозили”, нагласио је Кох.

Кох, кога сматрају, једним од највећих свјетских експерата мађународног права, рекао је да се Стејт департмент неће упуштати у преговоре о томе шта се може, а шта не може објавити.

Правни савјетник Стејт департмента наводи да САД неће сарађивати ни преговарати са Викиликсом.

Викиликс најавио је да ће данас објавити тајне документе Стејт департмента који се односе на више других земаља.

Потез Стејт департмента је “веома неуобичајен корак који одражава озбиљну забирнутост администрације” због акција Викиликса, наводи АП.

Након најаве Викиликса да ће објавити нове повјерљиве документе Стејт департмента, америчке дипломате широм свијета упозоравају владе земаља домаћина на то шта би могао да буде садржај докумената, односно “дипломатских порука” у којима су, претпоставља се, врло осјетљиве оцјене о свјетским лидерима, њиховој политици и амерички покушаји да их придобију.

Очекује се да ће Викиликс документе поставити на свој сајт данас.

У међувремену, амерички државни секретар Хилари Клинтон и други високи амерички званичници у контакту су са великим бројем земаља у вези са објављивањем докумената.

“Клинтонова је разговарала са лидерима Кине, Њемачке, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/, Британије, Француске и Авганистана”, рекао је портпарол Стеј департмента Пи Џеј Краули, док су Канада, Данска, Норвешка и Пољска упозорене.

Викиликс је раније саопштио да ће ови документи бити седам пута већи од оних објављених у октобру када је у јавност изашло око 400 000 ирачких ратних документата.

SHARE

Оставите одговор