Američka administracija upozorila je danas internet sajt Vikiliks da će objavljivanje tajnih dokumenata Stejt departmenta ugroziti živote velikog broja ljudi, kao i globalne antiterorističke operacije i odnose SAD sa saveznicima.U pismu upućenom osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžeu, pravni savjetnik Stejt departmenta Harold Koh naveo je da objavljivanje dokumenata može da nanese veliku štetu SAD izlaganjem javnosti tajnih vojnih operacija i otkrivanjem optužbi disidenata prema stranim vladama.

„Objavljivanje oko 250 000 tajnih dokumenata ugroziće bezbroj nevinih života, aktuelne vojne operacije i saradnju zemalja“, naveo je Koh.

On ističe da je američka vlada obaviještena da su listovi „Njujork tajms“, britanski „Gardijan“ i njemački „Špigl“ već imali pristup dokumentima koje će Vikiliks objaviti.

„Ti su dokumenti pribavljeni protivno američkim zakonima i objavljuju se bez sagledavanja eventualnih teških posljedica“, kaže Koh.

On navodi da bi Vikiliks trebalo da prekine objavljivanje dokumenata, vrati ih američkoj vladi i uništi sve kopije koje u kompjuterskim bazama podataka.

„Uprkos vašoj izrečenoj želji da zaštitite živote učinili ste upravo suprotno i ugrozili ste živote bezbroj pojedinaca. Vi ste potkopali vaš cilj širenjem ovog materijala, bez redakture i ne obazirući se na bezbjednost i svetinju života koje su vaši potezi ugrozili“, naglasio je Koh.

Koh, koga smatraju, jednim od najvećih svjetskih eksperata mađunarodnog prava, rekao je da se Stejt department neće upuštati u pregovore o tome šta se može, a šta ne može objaviti.

Pravni savjetnik Stejt departmenta navodi da SAD neće sarađivati ni pregovarati sa Vikiliksom.

Vikiliks najavio je da će danas objaviti tajne dokumente Stejt departmenta koji se odnose na više drugih zemalja.

Potez Stejt departmenta je „veoma neuobičajen korak koji odražava ozbiljnu zabirnutost administracije“ zbog akcija Vikiliksa, navodi AP.

Nakon najave Vikiliksa da će objaviti nove povjerljive dokumente Stejt departmenta, američke diplomate širom svijeta upozoravaju vlade zemalja domaćina na to šta bi mogao da bude sadržaj dokumenata, odnosno „diplomatskih poruka“ u kojima su, pretpostavlja se, vrlo osjetljive ocjene o svjetskim liderima, njihovoj politici i američki pokušaji da ih pridobiju.

Očekuje se da će Vikiliks dokumente postaviti na svoj sajt danas.

U međuvremenu, američki državni sekretar Hilari Klinton i drugi visoki američki zvaničnici u kontaktu su sa velikim brojem zemalja u vezi sa objavljivanjem dokumenata.

„Klintonova je razgovarala sa liderima Kine, Njemačke, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, Britanije, Francuske i Avganistana“, rekao je portparol Stej departmenta Pi Džej Krauli, dok su Kanada, Danska, Norveška i Poljska upozorene.

Vikiliks je ranije saopštio da će ovi dokumenti biti sedam puta veći od onih objavljenih u oktobru kada je u javnost izašlo oko 400 000 iračkih ratnih dokumentata.

Ostavi poruku