SHARE

Потпредсједник Републике Српске (РС) Емил Влајки рекао је да се у Сребреници није десио геноцид, јер је 30 000 жена, дјеце, болесних и стараца пуштено кућама.“Никада нисам негирао злочин у Сребреници, али то по мени очито није био геноцид, јер шта би се онда све могло подразумијевати под геноцидом… Да су нацисти имали српску концепцију геноцидности онда би послије Другог свјетског рата бар четири од шест милиона страдалих људи остало у животу”, констатовао је потпредсједник РС.

Ако се у Сребреници десио геноцид, нагласио је Влајки, онда би и убијање Срба у Сарајеву или оно што су радиле групе муслиманског ратног команданта Насера Орића око Сребренице до 1995. године, палиле села и убијале цивилно становништво само зато што су били Срби, требало окарактерисати као геноцид.

“Осуђујем све оне који убијају на етничкој и вјерској основи, али треба бити објективан и видјети да се злочин дешавао над Србима и Хрватима, а не само над Бошњацима”, нагласио је потпредсједник Српске за сарајевску ТВ1.

Он је одбацио и тврдњу да су Срби бити агресори у БиХ, подсјећајући да су у БиХ живјела три конститутиувна народа – Срби, Хрвати и тада муслимани, а данас Бошњаци, те да ниједан од њих није могао извршити агресију на БиХ.

На питање да ли ће се као потпредсједник РС борити за њено отцјепљење, Влајки је рекао да ће се борити за РС, ентитет који мора бити самоодржив, социјалну правду, вјерску толеранцију и људске мотиве који су против било којег облика мржње, као и против четништва, усташтва и вехабизма.

Влајки, који је и аутор књиге “Демонизација Срба”, рекао је да су Јевреји криви за један дио српске патње о чему има и доказе из западних извора.

SHARE

Оставите одговор