SHARE

Мандатар за састав нове владе Републике Српске (РС) Александар Џомбић најавио је у интервјуу Новинској агенцији Републике Српске – СРНА да ће приоритет у раду бити привреда и реални сектор, инвестирање у пројекте као што су аутопутеви, жељезнице, затим у енергетски систем и пољопривреду.“Наставићемо са реформама социјалног сектора, а прва је реформа пензијско-инвалидског осигурања и здравственог система, као и реформа јавне управе. То ће бити главне стратегије нове владе”, поручио је Џомбић.

Првих годину и по до двије, каже Џомбић, нова влада Српске радиће на задржавању социјалне и фискалне стабилности, а у друге двије године на враћању позитивне стопе привредног раста каква је била у претходном периоду.

“СНСД тражи двије трећине министарских мјеста сходно учешћу посланика у Народној скупштини РС. Захтјев СНСД је за 12 министара, ДНС-у сам понудио два мјеста – саобраћај и везе и управу и локалну самоуправу, социјалистима су понуђена министарства рада и борачко-инвалидске заштите, трговине и туризма или Министарство за породицу, омладину и спорт. На њима је да се од три понуђена одлуче за два”, рекао је Џомбић.

Што се тиче ДНС-а, каже Џомбић, они нису били експлицитни у свом захтјеву, али је извјесно да ће досадашњи министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић наставити да ради тај посао.

“Социјалистичка партија /СП/ се јавно изјаснила да кандидују свог предсједника Петра Ђокића за једно од министарских мјеста, и што се мене тиче он није споран. Они су показали интерес за Министарство трговине и туризма и један од ресора као што су МУП, индустрија, енергетика и рударство или пољопривреда, шумарство и водопривреда”, објаснио је Џомбић.

Према његовим ријечима, СП-у је било понуђено Министарство борачко-инвалидске заштите, али у неким варијантама, тај ресор би требало да припадне СНСД-у. Он је додао да персонално није разговарао са социјалистима о мјестима министара за породицу, омладину и спорт и трговину и туризам.

Постоји могућност да СДА и ХДЗ БиХ добију по једно мјесто, али је то на бази реципроцитета формирања владе у Федерацији БиХ и у том случају СНСД би имао десет министарстава у Влади Српске.

Што се тиче персоналних рјешења, Џомбић је рекао да се сада знају нека имена министара као што су Зоран Тегелтија и Ранко Шкрбић, будући министар финансија и садашњи и будући министар здравља.

“Извјесно је да ће Влада задржати континуитет у раду неких министара. У разговору са СНСД-ом нисам видио никакав проблем да Антон Касиповић остане на мјесту министра просвјете и културе и Џерард Селман на мјесту министра правде, мада су консултације још у току. А мислим да је извјесно да ће Жељка Цвијановић добити мјесто министра за економске односе и регионалну сарадњу”, рекао је Џомбић.

Мандатар је најавио да ће састав његовог кабинета бити познат послије консултација са странкама, а дефинитивно ће бити потврђен на засједању Народне скупштине Српске око 15. децембра.

“Прије сједнице Народне скупштине сигурно ће се знати састав кабинета. Очекујем да ћу за дан-два обавити консултације са коалиционим партнерима ДНС – СПС – СНСД како би до краја седмице могли да дефинишемо ресоре и могуће министре, те да изнесемо захтјев за засједање скупштине”, рекао је Џомбић у интервјуу Срни.

Он је истакао да ће у свом експозеу пред посланицима Народне скупштине нагласити да ће наставити континуитет рада досадашње владе, на чијем челу је био садашњи предсједник Српске Милорад Додик, као и на пројектима за које је претходна влада направила претпоставке.

SHARE

Оставите одговор