Sjeverna Koreja rasporedila je rakete zemlja-zemlja u Žutom moru, javila je novinska agencija Jonhap, dok SAD i Južna Koreja počinju vojne vježbe u regionu.Agencija Jonhap javila je da je Sjeverna Koreja rasporedila rakete zemlja-zemlja u pogranične oblasti, nekoliko dana nakon granatiranja malog južnokorejskog ostrva kada su poginule četiri osobe.

Zvaničnici južnokorejskog Ministarstva odbrane i združeni štab nisu mogli da komentarišu izvještaj Jonhapa.

„Nemoguće je potvrditi ovaj izvještaj  jer se radi o vojnoj tajni“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA najavila je odmazdu ukoliko neko naruši njenu teritoriju.

„Zadaćemo strašan vojni udarac na bilo kakvu provokaciju koja narušava naše teritorijalne vode“, javila je KCNA.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje poručilo je novinarima da napuste ostrvo Jeonpjeong, jer je „situacija loša“.

Mnogi stanovnici koji su evakuisani ranije rekli su da neće da se vraćaju.

U međuvremenu, predsjednik Južne Koreje Li Mjung Bak poručio je juče kineskoj delegaciji koja je došla u posjetu da Peking treba da učini više da pomogne.

Li je rekao kineskoj delegaciji da treba da učini više uz svoj rastući uticaj da se osigura mir.

Kina, koja se saglasila sa Južnom Korejom da je situacija zabrinjavajuća, pokušaće da pomogne da ne dođe do pogoršanja, javljaju kineski mediji.

Kine nije stala ni na čiju stranu u ovom konfliktu i odbila je da optuži Sjevernu Koreju, za razliku od SAD, za potapanje južnokorejskog broda u martu.

„Zatražili smo od Kine da doprinese miru na Korejskom poluostrvu i da zauzme pošteniju i odgovorniju pozicije o vezama dvije Koreje“, navodi se u saopštenju predsjednika Južne Koreje.

U međuvremenu, počele su vojne vježbe u vodama južno od sporne pomorske granice uprkos protivljenjima Kine.

Vašington je rekao da je cilj vježbi da zastraši neprijatelje nakon najgoreg napada na Južnu Koreju nakon Korejskog rata 1953. godine.

Američki nosač aviona „Džordž Vašington“, sa nuklearnim naoružanjem, sa 75 borbenih aviona i posadom od oko 6 000 ljudi učestvuje u vježbama. Nosaču aviona pridružiće se najmanje još jedna četiri američka ratna broda, rekao je neimenovani vojni američki izvor Rojtersu.

Južna Koreja rasporedila je tri razarača, fregate i avion za borbu protiv podmornica, javila je agencija Jonhap.

Komandant pomorskih snaga Južne Koreje rekao je juče da će uslijediti desetostruko jača osveta za napad Sjeverne Koreje u kojem su poginula dva vojnika i dva civila.

Sjeverna Koreja izrazila je žaljenje zbog eventualnih civilnih žrtava, optužujući Južnu Koreju da je postavila ljudski štit.

Pjongjang je, takođe, okrivio SAD za „orkestraciju“ cijelog niza događaja kako bi opravdala slanje nosača aviona za vojne vježbe.

Ostavi poruku