SHARE

Сјеверна Кореја распоредила је ракете земља-земља у Жутом мору, јавила је новинска агенција Јонхап, док САД и Јужна Кореја почињу војне вјежбе у региону.Агенција Јонхап јавила је да је Сјеверна Кореја распоредила ракете земља-земља у пограничне области, неколико дана након гранатирања малог јужнокорејског острва када су погинуле четири особе.

Званичници јужнокорејског Министарства одбране и здружени штаб нису могли да коментаришу извјештај Јонхапа.

“Немогуће је потврдити овај извјештај  јер се ради о војној тајни”, рекао је неименовани званичник.

Новинска агенција Сјеверне Кореје КЦНА најавила је одмазду уколико неко наруши њену територију.

“Задаћемо страшан војни ударац на било какву провокацију која нарушава наше територијалне воде”, јавила је КЦНА.

Министарство одбране Јужне Кореје поручило је новинарима да напусте острво Јеонпјеонг, јер је “ситуација лоша”.

Многи становници који су евакуисани раније рекли су да неће да се враћају.

У међувремену, предсједник Јужне Кореје Ли Мјунг Бак поручио је јуче кинеској делегацији која је дошла у посјету да Пекинг треба да учини више да помогне.

Ли је рекао кинеској делегацији да треба да учини више уз свој растући утицај да се осигура мир.

Кина, која се сагласила са Јужном Корејом да је ситуација забрињавајућа, покушаће да помогне да не дође до погоршања, јављају кинески медији.

Кине није стала ни на чију страну у овом конфликту и одбила је да оптужи Сјеверну Кореју, за разлику од САД, за потапање јужнокорејског брода у марту.

“Затражили смо од Кине да допринесе миру на Корејском полуострву и да заузме поштенију и одговорнију позиције о везама двије Кореје”, наводи се у саопштењу предсједника Јужне Кореје.

У међувремену, почеле су војне вјежбе у водама јужно од спорне поморске границе упркос противљењима Кине.

Вашингтон је рекао да је циљ вјежби да застраши непријатеље након најгорег напада на Јужну Кореју након Корејског рата 1953. године.

Амерички носач авиона “Џорџ Вашингтон”, са нуклеарним наоружањем, са 75 борбених авиона и посадом од око 6 000 људи учествује у вјежбама. Носачу авиона придружиће се најмање још једна четири америчка ратна брода, рекао је неименовани војни амерички извор Ројтерсу.

Јужна Кореја распоредила је три разарача, фрегате и авион за борбу против подморница, јавила је агенција Јонхап.

Командант поморских снага Јужне Кореје рекао је јуче да ће услиједити десетоструко јача освета за напад Сјеверне Кореје у којем су погинула два војника и два цивила.

Сјеверна Кореја изразила је жаљење због евентуалних цивилних жртава, оптужујући Јужну Кореју да је поставила људски штит.

Пјонгјанг је, такође, окривио САД за “оркестрацију” цијелог низа догађаја како би оправдала слање носача авиона за војне вјежбе.

SHARE

Оставите одговор