SHARE

Канцеларија високог представника (ОХР) неће давати никакве коментаре на јучерашњу одлуку Уставног суда БиХ у предметима “ТП Малбашић Компани” и “Борац” Травник, све док не види текст одлуке овог суда, рекао је Срни портпарол ОХР-а Олег Милишић.Уставни суд БиХ јуче је одбио све захтјеве за преиспитивање својих ранијих одлука у предметима чији су апеланти били “ТП Малбашић Компани” из Бањалуке, те Славко и Дијана Милојица и трговина “Борац” из Травника, којима се готово уводи пракса продаје државне имовине привредних субјеката са сједиштем у једном ентитету на територији другог ентитета.

Ове раније одлуке Уставног суда БиХ у Српској су изазвале оштре реакције, те сумњу у кршење ентитетских закона о приватизацији, Оквирног закона о приватизацији државних предузећа и банака на нивоу БиХ, као и одлуке високог представника из 2002. године, која потврђује ове законе и којом је забрањено да појединци и правна лица из једног ентитета приватизују предузећа, пословне просторе и имовину који се налазе у другом ентитету.

Фирма “Борац” Травник из ФБиХ је трећим лицима, међу којима је и Компанија “Малбашић”, продала имовину чији је власник предузеће “Крајина Борац” из Бањалуке. Ову имовину је Влада РС преко Дирекције за приватизацију РС раније у складу са законом приватизовала као државну.

“Крајина Борац” раније је поднијела тужбе због отимања имовине и сви судови у РС, укључујући и Врховни суд РС, су све купопродајне уговоре трговине “Борац” Травник прогласили ништавим, наложивши предају те имовине у посјед предузећу “Крајина Борац”.

Сви судови су утврдили да је “Крајина Борац”, као државно предузеће РС, по сили закона власник пословних простора постало 23. јула 1998. године.

На те судске одлуке фирме “Малбашић” у власништву Веселка Малбашића, и трговина “Борац” Травник у власништву Славка и Дијане Милојица, уложиле су апелације које је Уставни суд БиХ усвојио.

Прије него што је Уставни суд БиХ прошле године усвојио спорну апелацију тадашњи премијер РС Милорад Додик је на ове пропусте упозорио високог представника Валентина Инцка.

SHARE

Оставите одговор