Trojica islamskih pobunjenika ubijena su u velikoj akciji policije u Tatarstanu, autonomnoj republici u sastavu Ruske Federacije u kojoj živi većinsko muslimansko stanovništvo, objavio je danas ruski dnevnik „Komersant“.Akcija, u kojoj je učestvovalo 500 policajaca pokrenuta je, nakon nedavnog napada na šefa lokalnog centra za borbu protiv ekstremizma, precizirao je neimenovani portparol Ministarstva unutrašnjh poslova.

Policija je juče opkolila kuću u mjestu Staro Alemtjevo u kojoj su se zabarikadirala trojica pobunjenika odgovorna za napad, a kada su ovi zapucali, uzvratila je vatrom.

„Prema prvim informacijama, pobunjenici su pripadnici radikalne islamske organizacije Hizb al-Tahrir iz Tatarstana“, precizirao je portparol.

Policija je u akciji koristila blindirane automobile i helikoptere.

Više od polovine stanovnika Tatarstana su Tatari, muslimanske vjeroispovijesti. Posljednjih godina među sljedbenicima sunitskog islama raste broj radikalnih grupa.

Islamska organizacija Hizb al-Tahrir, osnovana je 1953. godine i razvila se u većini arapskih i muslimanskih država.

Djelovanje ovog pokreta je, zbog otvorenog poziva na rušenje režima i uspostavljanje kalifata – vladavine islama, danas zakonom zabranjeno u svim arapskim zemljama, kao i u pojedinim muslimanskim zemljama centralne Azije.

Ovaj pokret je jedna od najaktivnijih radikalnih islamskih formacija u centralnoj Aziji, u čijem susjedstvu su ruske terotirije.

Rusija se suočava sa radikalnim islamskim pobunjenicima u Sjevernom Kavkazu.

Ostavi poruku