SHARE

Тројица исламских побуњеника убијена су у великој акцији полиције у Татарстану, аутономној републици у саставу Руске Федерације у којој живи већинско муслиманско становништво, објавио је данас руски дневник “Комерсант”.Акција, у којој је учествовало 500 полицајаца покренута је, након недавног напада на шефа локалног центра за борбу против екстремизма, прецизирао је неименовани портпарол Министарства унутрашњх послова.

Полиција је јуче опколила кућу у мјесту Старо Алемтјево у којој су се забарикадирала тројица побуњеника одговорна за напад, а када су ови запуцали, узвратила је ватром.

“Према првим информацијама, побуњеници су припадници радикалне исламске организације Хизб ал-Тахрир из Татарстана”, прецизирао је портпарол.

Полиција је у акцији користила блиндиране аутомобиле и хеликоптере.

Више од половине становника Татарстана су Татари, муслиманске вјероисповијести. Посљедњих година међу сљедбеницима сунитског ислама расте број радикалних група.

Исламска организација Хизб ал-Тахрир, основана је 1953. године и развила се у већини арапских и муслиманских држава.

Дјеловање овог покрета је, због отвореног позива на рушење режима и успостављање калифата – владавине ислама, данас законом забрањено у свим арапским земљама, као и у појединим муслиманским земљама централне Азије.

Овај покрет је једна од најактивнијих радикалних исламских формација у централној Азији, у чијем сусједству су руске теротирије.

Русија се суочава са радикалним исламским побуњеницима у Сјеверном Кавказу.

SHARE

Оставите одговор