SHARE

Функционери Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Социјалдемократске партије (СДП) БиХ договорили су се данас у Бањалуци да ће се крајем идуће седмице поново састати у Сарајеву гдје ће разговарати о формирању власти на нивоу БиХ и отвореним питањима – Уставу, имовини, попису, Брчко дистрикту.Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је новинарима након троипочасовног састанка да су данас трагали за одређеним могућностима и да ће наредне седмице у поново Сарајеву разговарати о многим отвореним питањима у БиХ.

“Договорили смо се да крајем идуће седмице званичне делегације СНСД-а и СДП-а сједну у Сарајеву и покушају видјети какви су могући заједнички одговори на отворена питања у БиХ у вези са и уставним промјенама, имовином, Брчко дистриктом, пописом становништва”, рекао је Додик.

Он је истакао да ће одговори на та програмска питања бити основа евентуалне сагласности за формирање Савјета министара.

“Разумијемо изборне резултате. СДП је незаобилазан у формирању власти”, рекао је Додик. “Раније смо разговарали са другим политичким партијама из Федерације БиХ и усагласили одређене ставове, а у оквиру Републике Српске (РС) са Српском демократском странком (СДС) и на нивоу БиХ настављамо у оквиру платформе о усаглашеном дјеловању. Имамо намјеру да одблокирамо одређена питања која стоје на путу ка европским интеграцијама”, рекао је он.

Додик је нагласио да СНСД има спреман одговор за провођење одлуке Суда у Стразбуру у предмету “Сејдић-Финци”, да се питање државне имовине ријеши како је то и предвиђено, те да жели да се види која су друга питања која блокирају функционисање органа БиХ, у вези са тужилаштвима и судовима, и да се постигне договор, ако то буде могуће.

Лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија рекао је да је данас само направљена нека врста инвентуре политичких ставова ове двије странке, те да није непознато да се они у великој мјери разилазе.

“Међутим, постоји пуно тога у чему се и данас можемо наћи. Сви смо свјесни чињенице да су изазови који су пред овом земљом и њеним грађанима неупоредиво већи него што о њима данас можемо да дамо одговор. Свјесни смо социјалних, економских и других проблема, али и да ова земља има велику шансу да убрза пут ка евроатлантским интеграцијама, да постане позитивна политичка и регионална прича која ће бити претпоставка за озбиљније економске пројекте”, рекао је Лагумџија.

Он је истакао да су ове двије партије незаобилазне политичке чињенице уколико се ствари у БиХ желе помакнути напријед, додавши да ће покушати да нађу пут да ова земља буде боља у идућој него у овој години.

Лагумџија је нагласио да је током разговора највише времена потрошено на то да се види шта чинити у наредне четири године, како у РС и ФБиХ, тако и на нивоу БиХ, да би се убрзао пут земље ка економском просперитету.

Он је рекао да није ни било покушаја разговора о имену предсједавајућег Савјета министара БиХ, додајући да је позиција СДП-а позната, али да прије треба видјети на којем пројекту ће се правити Савјет министара и укупна власт у БиХ.

Говорећи о конституивној сједници Представничког дома парламента БиХ, Лагумџија је рекао да ће у уторак бити верификовани мандати посланика, и да би волио да буде изабрано и руководство, додајући да СДП има своје кандидате, као што то има и СНСД.

“Не бих желио да непотребно правим неспоразуме са другим политичким партијама прије него што с њима договоримо које су то теме на којима можемо сарађивати. Зато би било добро да то руководство буде изабрано на јасној парламентарној већини”, нагласио је Лагумџија.

Лагумџија је рекао да су само СДП и СНСД незаобилазни у формирању власти, а да су сви остали “заобилазни”, на шта је Додик рекао да СНСД има договор са СДС-ом, који је за ову странку незаобилазан.

Домаћини састанка били су предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, члан Предсједништва из хрватског народа Жељко Комшић, а присуствовао му је и потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић.

SHARE

Оставите одговор