Funkcioneri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH dogovorili su se danas u Banjaluci da će se krajem iduće sedmice ponovo sastati u Sarajevu gdje će razgovarati o formiranju vlasti na nivou BiH i otvorenim pitanjima – Ustavu, imovini, popisu, Brčko distriktu.Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je novinarima nakon troipočasovnog sastanka da su danas tragali za određenim mogućnostima i da će naredne sedmice u ponovo Sarajevu razgovarati o mnogim otvorenim pitanjima u BiH.

„Dogovorili smo se da krajem iduće sedmice zvanične delegacije SNSD-a i SDP-a sjednu u Sarajevu i pokušaju vidjeti kakvi su mogući zajednički odgovori na otvorena pitanja u BiH u vezi sa i ustavnim promjenama, imovinom, Brčko distriktom, popisom stanovništva“, rekao je Dodik.

On je istakao da će odgovori na ta programska pitanja biti osnova eventualne saglasnosti za formiranje Savjeta ministara.

„Razumijemo izborne rezultate. SDP je nezaobilazan u formiranju vlasti“, rekao je Dodik. „Ranije smo razgovarali sa drugim političkim partijama iz Federacije BiH i usaglasili određene stavove, a u okviru Republike Srpske (RS) sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) i na nivou BiH nastavljamo u okviru platforme o usaglašenom djelovanju. Imamo namjeru da odblokiramo određena pitanja koja stoje na putu ka evropskim integracijama“, rekao je on.

Dodik je naglasio da SNSD ima spreman odgovor za provođenje odluke Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“, da se pitanje državne imovine riješi kako je to i predviđeno, te da želi da se vidi koja su druga pitanja koja blokiraju funkcionisanje organa BiH, u vezi sa tužilaštvima i sudovima, i da se postigne dogovor, ako to bude moguće.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je danas samo napravljena neka vrsta inventure političkih stavova ove dvije stranke, te da nije nepoznato da se oni u velikoj mjeri razilaze.

„Međutim, postoji puno toga u čemu se i danas možemo naći. Svi smo svjesni činjenice da su izazovi koji su pred ovom zemljom i njenim građanima neuporedivo veći nego što o njima danas možemo da damo odgovor. Svjesni smo socijalnih, ekonomskih i drugih problema, ali i da ova zemlja ima veliku šansu da ubrza put ka evroatlantskim integracijama, da postane pozitivna politička i regionalna priča koja će biti pretpostavka za ozbiljnije ekonomske projekte“, rekao je Lagumdžija.

On je istakao da su ove dvije partije nezaobilazne političke činjenice ukoliko se stvari u BiH žele pomaknuti naprijed, dodavši da će pokušati da nađu put da ova zemlja bude bolja u idućoj nego u ovoj godini.

Lagumdžija je naglasio da je tokom razgovora najviše vremena potrošeno na to da se vidi šta činiti u naredne četiri godine, kako u RS i FBiH, tako i na nivou BiH, da bi se ubrzao put zemlje ka ekonomskom prosperitetu.

On je rekao da nije ni bilo pokušaja razgovora o imenu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, dodajući da je pozicija SDP-a poznata, ali da prije treba vidjeti na kojem projektu će se praviti Savjet ministara i ukupna vlast u BiH.

Govoreći o konstituivnoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, Lagumdžija je rekao da će u utorak biti verifikovani mandati poslanika, i da bi volio da bude izabrano i rukovodstvo, dodajući da SDP ima svoje kandidate, kao što to ima i SNSD.

„Ne bih želio da nepotrebno pravim nesporazume sa drugim političkim partijama prije nego što s njima dogovorimo koje su to teme na kojima možemo sarađivati. Zato bi bilo dobro da to rukovodstvo bude izabrano na jasnoj parlamentarnoj većini“, naglasio je Lagumdžija.

Lagumdžija je rekao da su samo SDP i SNSD nezaobilazni u formiranju vlasti, a da su svi ostali „zaobilazni“, na šta je Dodik rekao da SNSD ima dogovor sa SDS-om, koji je za ovu stranku nezaobilazan.

Domaćini sastanka bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, član Predsjedništva iz hrvatskog naroda Željko Komšić, a prisustvovao mu je i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

Ostavi poruku