SHARE

Шеф Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да је скептичан поводом оптимистичних изјава предсједника Хрватске и Србије Иве Јосиповића и Бориса Тадића о постигнутом договору у погледу бржег рјешавања судбине несталих лица, повратка, обнове кућа и станарских права у двије земље.“Радују ме сусрети двојице предсједника, али сам скептичан када кажу да ће се залагати за брже рјешавање питања несталих, јер смо раније од Хрватске имали таквих декларативних обећања која у пракси нису испуњена”, истакао је Штрбац на данас на конференцији за новинаре у Бањалуци, коментаришући Тадићев дводневни боравак у Загребу.

Штрбац је навео да Хрватска и даље упорно опструише ексхумацију 624 регистрована и позната гробна мјеста из операција “Бљесак” и “Олуја” и идентификацију 310 ексхумираних српских тијела, “уцјењујући на тај начин Србију да Хрватској прво открије гдје се налазе Хрвати нестали 1991. и 1992. године”.

Он је навео да српска страна још потражује 2 132 несталих, а хрватска страна 1 028 лица.

Коментаришући недавно хапшење починилаца злочина над заробљеницима у логору “Керестинец” код Загреба, Штрбац је поновио да су ти злочини познати Међународном комитету Црвебог крста /МКЦК/ и јавности још од марта 1992.године, али да је хапшење починилаца сада извршено само због процеса приступања Хрватске ЕУ.

Он је рекао да је почетком марта 1992. године МКЦК упутио писмо хрватском предсједнику Фрањи Туђману са описом мучења и захтјевом да се тај логор хитно затвори.

Говорећи о судбини тужбе Хрватске и контратужбе Србије за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу, Штрбац сматра да би евентуално повлачење тужбе и контратужбе између двије државе имало негативан ефекат на Србе из Хрватске.

“Пресуда Међународног суда правде у Хагу, какава год она била, боља је од одлуке о вансудским нагодбама политичких елита и повлачења тужбе и контратужбе, јер би прије довела до помирења Срба и Хрвата”, закључио је Штрбац.

Представник “Веритаса” за Републику Српску Мира Јовановић најавила је да ће у организацији овог центра вечерас у Културном центру у Градишци у 19.00 часова бити отворена изложба “Егзодус крајишника”, која ће трајати до 20. децембра.

Јовановићева је додала да ће у склопу изложбе бити промовисана књига “Хроника прогнаних крајишника 2” , аутора Саве Штрпца.

SHARE

Оставите одговор