Šef Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je da je skeptičan povodom optimističnih izjava predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića o postignutom dogovoru u pogledu bržeg rješavanja sudbine nestalih lica, povratka, obnove kuća i stanarskih prava u dvije zemlje.„Raduju me susreti dvojice predsjednika, ali sam skeptičan kada kažu da će se zalagati za brže rješavanje pitanja nestalih, jer smo ranije od Hrvatske imali takvih deklarativnih obećanja koja u praksi nisu ispunjena“, istakao je Štrbac na danas na konferenciji za novinare u Banjaluci, komentarišući Tadićev dvodnevni boravak u Zagrebu.

Štrbac je naveo da Hrvatska i dalje uporno opstruiše ekshumaciju 624 registrovana i poznata grobna mjesta iz operacija „Bljesak“ i „Oluja“ i identifikaciju 310 ekshumiranih srpskih tijela, „ucjenjujući na taj način Srbiju da Hrvatskoj prvo otkrije gdje se nalaze Hrvati nestali 1991. i 1992. godine“.

On je naveo da srpska strana još potražuje 2 132 nestalih, a hrvatska strana 1 028 lica.

Komentarišući nedavno hapšenje počinilaca zločina nad zarobljenicima u logoru „Kerestinec“ kod Zagreba, Štrbac je ponovio da su ti zločini poznati Međunarodnom komitetu Crvebog krsta /MKCK/ i javnosti još od marta 1992.godine, ali da je hapšenje počinilaca sada izvršeno samo zbog procesa pristupanja Hrvatske EU.

On je rekao da je početkom marta 1992. godine MKCK uputio pismo hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu sa opisom mučenja i zahtjevom da se taj logor hitno zatvori.

Govoreći o sudbini tužbe Hrvatske i kontratužbe Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Štrbac smatra da bi eventualno povlačenje tužbe i kontratužbe između dvije države imalo negativan efekat na Srbe iz Hrvatske.

„Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu, kakava god ona bila, bolja je od odluke o vansudskim nagodbama političkih elita i povlačenja tužbe i kontratužbe, jer bi prije dovela do pomirenja Srba i Hrvata“, zaključio je Štrbac.

Predstavnik „Veritasa“ za Republiku Srpsku Mira Jovanović najavila je da će u organizaciji ovog centra večeras u Kulturnom centru u Gradišci u 19.00 časova biti otvorena izložba „Egzodus krajišnika“, koja će trajati do 20. decembra.

Jovanovićeva je dodala da će u sklopu izložbe biti promovisana knjiga „Hronika prognanih krajišnika 2“ , autora Save Štrpca.

Ostavi poruku