Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske /RS/ Ranka Mišić istakla je danas da buduća vlada RS mora omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i smanjiti broj nezaposlenih, kojih je trenutno 143 000.„Potrebno je stvoriti mogućnosti da ljudi žive od rada u realnom sektoru. Buduća vlada RS se, prije svega, treba baviti ekonomijom, a ne velikim političkim pričama i posvetiti poboljšanju standarda svih graćana u RS“, rekla je novinarima Mišićeva, nakon sastanka sa mandatarom za sastav vlade RS Aleksandrom Džombićem.

Prema njenim riječima, buduća Vlada RS treba da podvuče liniju u privredi i da pomogne privredne subjekte koji mogu da opstanu kako bi se mogla otvoriti nova radna mjesta.

Mišićeva je naglasila da je od mandatara zatraženo da budu otvorena vrata vlade RS za sva pitanja koja su u interesu radnika u RS i da ne budu važniji sastanci sa nekom stranom delegacijom od sudbine radnika u određenom preduzeću.

Ona je podvukla da Sindikat želi da bude konsultovan i u potpunosti uvažen kod imenovanja budućeg ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, napomenuviši da na sastanku nije bilo riječi o budućem ministru za taj resor.

„Tražićemo da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite bude reorganizovano, odnosno da se formira ministarstvo rada. U idućoj godini, zbog ekonomske krize, ne smije biti izmjena, dopuna i donošenja novog zakona o radu“, kaže Mišićeva.

Ona je naglasila da kod reforme penzionog sistema RS, odnosno donošenja zakona o penzionom osiguranju ne smije biti pomjeranja godina starosti.

Džombić je istakao da će nova vlada RS podržati ona preduzeća koja mogu opstati i da iz budžeta neće biti izdvajana sredstva za privredne subjekte koji ne izvršavaju obaveze.

„U reformu penziono-invalidskog osiguranja RS nećemo ići bez konsultacija sa svim socijalnim partnerima i vjerujem da ćemo naći kompromis da bi bio usvojen zakon o reformi penzionog sistema“, rekao je Džombić.

Prema njegovim riječima, buduća vlada RS će biti potpuno otvorena za refeormu javne uprave i sa sindikatima će raditi na novom zakonu o poreskoj upravi RS.

„U budućem radu ću zahtijevati od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS da intenzivno sarađuje sa sindikatima i socijalnim partnerima, a biće obezbijeđena adekvatna komunikacija i sa vladom RS i drugim ministarstvima“, naglasio je Džombić.

Ostavi poruku