SHARE

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске /РС/ Ранка Мишић истакла је данас да будућа влада РС мора омогућити отварање нових радних мјеста и смањити број незапослених, којих је тренутно 143 000.“Потребно је створити могућности да људи живе од рада у реалном сектору. Будућа влада РС се, прије свега, треба бавити економијом, а не великим политичким причама и посветити побољшању стандарда свих граћана у РС”, рекла је новинарима Мишићева, након састанка са мандатаром за састав владе РС Александром Џомбићем.

Према њеним ријечима, будућа Влада РС треба да подвуче линију у привреди и да помогне привредне субјекте који могу да опстану како би се могла отворити нова радна мјеста.

Мишићева је нагласила да је од мандатара затражено да буду отворена врата владе РС за сва питања која су у интересу радника у РС и да не буду важнији састанци са неком страном делегацијом од судбине радника у одређеном предузећу.

Она је подвукла да Синдикат жели да буде консултован и у потпуности уважен код именовања будућег министра рада и борачко-инвалидске заштите РС, напоменувиши да на састанку није било ријечи о будућем министру за тај ресор.

“Тражићемо да Министарство рада и борачко-инвалидске заштите буде реорганизовано, односно да се формира министарство рада. У идућој години, због економске кризе, не смије бити измјена, допуна и доношења новог закона о раду”, каже Мишићева.

Она је нагласила да код реформе пензионог система РС, односно доношења закона о пензионом осигурању не смије бити помјерања година старости.

Џомбић је истакао да ће нова влада РС подржати она предузећа која могу опстати и да из буџета неће бити издвајана средства за привредне субјекте који не извршавају обавезе.

“У реформу пензионо-инвалидског осигурања РС нећемо ићи без консултација са свим социјалним партнерима и вјерујем да ћемо наћи компромис да би био усвојен закон о реформи пензионог система”, рекао је Џомбић.

Према његовим ријечима, будућа влада РС ће бити потпуно отворена за рефеорму јавне управе и са синдикатима ће радити на новом закону о пореској управи РС.

“У будућем раду ћу захтијевати од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС да интензивно сарађује са синдикатима и социјалним партнерима, а биће обезбијеђена адекватна комуникација и са владом РС и другим министарствима”, нагласио је Џомбић.

SHARE

Оставите одговор