SHARE

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је реформа система пензијско-инвалидског осигурања прва реформа којој ће се приступити у наредном периоду, јер садашњи систем није одржив.Он је рекао да ће у тој реформи бити одвојени пензионери који су са пуним радним стажом отишли у пензију, односно њима би требало побољшати статус и обезбиједити одређена повећања.

Џомбић је истакао да је од представникаа Удружења пензионера РС, са којима је данас разговарао, добијена и подршка за реформу јавне управе, која ће такође услиједити.

“Без подршке Удружења пензионера РС неће се радити ни економска политика ни законска рјешења која буду проистекла из реформе система ПИО”, истакао је Џомбић.

Мандатар за састав нове владе РС поновио је да је социјалистима понуђено Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, али да ће, највјероватније, то министарство остати СНСД-у.

Предсједник Удружења пензионера Раде Ракуљ поздравио је реформу система ПИО према усвојеној стратегији и додао да су пензионери тражили да се та реформа проводи заједно са реформом јавног сектора.

Према његовим рјечима, у РС су “пребукиране” јавне установе и средства која би била добијена уштедом у том сектору требало би преусмјерити у јавне радове.

Ракуљ је рекао да су Џомбића упознали о стандарду пензионера, који је испод могућностио РС, и да су затражили да један од његових првих задатака када буде на челу владе буде усклађивање раста пензија са растом плата.

Он сматра да Министасртво рада и борачко-инвалидске треба ефикасније да ради, нарочито по питању стицања права на пензију и ревизији тих права.

SHARE