Haški osuđenik Naser Orić ima pravo na penziju iz Srbije i dobiće je, ako bude podnio zahtjev na osnovu toga što je bio pripadnik policijske jedinice za specijalne zadatke Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije, piše „Pres“.Orić je 1988. godine završio šestomjesečni kurs u Zemunu, a pripravnički staž odslužio na Savskom Vencu u Beogradu. Kao pripadnik policijske jedinice Orić je pohađao kurseve još dvije godine, da bi 1990. godine bio upućen na Kosmet.

Poslije toga, sve do rata bio je tjelohranitelj bivšeg presjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Direktor sektora za odnose s javnošću Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Srbije Jelica Timotijević izjavila je da svi koji su ostvarili dio radnog staža u Srbiji, a sada žive u drugoj državi, ostvaruju pravo na penziju po konvencijama između dvije zemlje.

Haški tribunal je 2006. godine osudio Orića na dvije godine zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima u Srebrenici između decembra 1992. godine i januara 1993. godine. S obzirom da je Orić, bivši komandant Armije BiH u Srebrenici, bio u pritvoru od 2003. godine, pušten je na slobodu.

Penziju iz Srbije prima i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zato što je bio predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Ostavi poruku