SHARE

Хашки осуђеник Насер Орић има право на пензију из Србије и добиће је, ако буде поднио захтјев на основу тога што је био припадник полицијске јединице за специјалне задатке Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије, пише “Прес”.Орић је 1988. године завршио шестомјесечни курс у Земуну, а приправнички стаж одслужио на Савском Венцу у Београду. Као припадник полицијске јединице Орић је похађао курсеве још двије године, да би 1990. године био упућен на Космет.

Послије тога, све до рата био је тјелохранитељ бившег пресједника Србије Слободана Милошевића.

Директор сектора за односе с јавношћу Фонда Пензијско-инвалидског осигурања /ПИО/ Србије Јелица Тимотијевић изјавила је да сви који су остварили дио радног стажа у Србији, а сада живе у другој држави, остварују право на пензију по конвенцијама између двије земље.

Хашки трибунал је 2006. године осудио Орића на двије године затвора због злочина почињених над Србима у Сребреници између децембра 1992. године и јануара 1993. године. С обзиром да је Орић, бивши командант Армије БиХ у Сребреници, био у притвору од 2003. године, пуштен је на слободу.

Пензију из Србије прима и бивши хрватски предсједник Стјепан Месић зато што је био предсједник Предсједништва СФРЈ.

SHARE

Оставите одговор