Словеначка компанија ЦПМ доставила је Влади Републике Српске /РС/ писмо у којем наводи да је обезбиједила 90 одсто средстава од укупно 300 милиона евра потребних за градњу аутопута Бањалука – Добој.„Доставили су писмо у којем стоји да су обезбиједили 90 одсто средстава. Писмо је прослијеђено нашим консултантима на оцјену, међутим за нас је релевантна права банкарска гаранција, тако да мислим да им треба оставити још мало времена“, рекао је министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић.

Чубриловић је истакао да 90 одсто средстава није довољно, те да је потконцесионим уговором речено да је потребно обезбиједити свих 100 одсто средстава.

Постоје велике шансе да ЦПМ обезбиједи сва потребна средства, јер су у цијели пројекат укључени и словеначки премијер и словеначке банке, тако да се половином децембра може очекивати финализација сарадње са Словенцима, односно потписивање уговора о градњи аутопута, незванично сазнају “Независне новине“.

У Влади РС кажу да је рок који је потконцесионим уговором дат ЦПМ-у објективно кратак за тако велики посао, те да ће се чекати још који дан како би се изашло у сусрет словеначким партнерима.

Раније је Чубриловић рекао да је уговором предвиђено, уколико се не потпише уговор о изградњи аутопута Бањалука – Добој дужине 72 километра, да је словеначки партнер, почевши од 29. октобра па до дана раскидања уговора, дужан платити пенале, и то од 100.000 евра дневно.

Према уговору између „Мреже аутопутева“ ДОО и мариборске фирме ЦПМ, који је потписан крајем августа, потконцесионар је био дужан да обезбиједи финансијске гаранције да би могао почети са градњом аутопута. Овај уговор је потписан само мјесец и по дана након што је Влада раскинула уговор о изградњи ове дионице пута са аустријском компанијом „Штрабаг“, која није могла да осигура средства за финансирање овог пројекта.

Leave a Reply