Савјет министара БиХ објавио је у „Службеном гласнику“ одлуку којом је забрањен улазак у БиХ и транзит преко њене територије за 34 лица, међу којима има и имена покојника, али и оних који су осуђени на вишедеценијску робију, пише данас „Глас Српске“.Савјет министара БиХ ову одлуку донио је 5. октобра на приједлог министра безбједности БиХ Садика Ахметовића, а позитивно мишљење о томе дали су Министарство финансија и Канцеларија за законодавство Савјета министара БиХ.
Тако је, због ефикасног провођења мандата Хашког трибунала, улазак и транзит кроз БиХ забрањен Велибору Остојићу, који је умро прије скоро двије горине, али и Милораду Улемеку Легији, иако се налази на издржавању казне у Србији гдје је осуђен на укупно 95 година затвора, од чега 40 година за атентат на премијера Србије Зорана Ђинђића.

На листи је и ратни командант јединице „Предини вукови“ из Добоја Предраг Кујунџић, којег је Суд БиХ осудио на 22 године затвора.

Међу ове 34 особе је и Његово преосвештенство владика милешевски Филарет.

На том списку су Милорад Билбија, Милован Бјелица, Љубан Ећим, породица хашког оптуженика Горана Хаџића – Горанка, Ивана, Срећко и Живка Хаџић, Предраг Јовичић, Драгомир Кесеровић, Драган Кијац и Радомир Којић.

На листи је и породица Ратка Младића – Биљана, Босиљка и Дарко Младић, бивши министар полиције Републике Српске Томислав Ковач, Предраг Кујунџић, Миломир Малиш, Момчило Мандић, Милорад Марић, Јеленко Мичевић, те бивши министар одбране РС Милан Нинковић.

На списку су и извјесни Зоран Остојић, Петко Павловић, Чедомир Поповић, Бранислав Пухало, Наде Радовић, Бранко Ратић, Славко Рогуљић, бивши предсједник РС Мирко Шаровић, Мркша Скочајић, Миленко Врачар и Милан Зоговић.

Одлука је објављена у „Службеном гласнику БиХ“ број 94. од 15. новембра, а у њој је наведено да се мјере не односе на оне који су на списку, а који су држављани БиХ.

У одлуци Савјета министара налазе се имена особа којима је раније ЕУ забранила улазак због подршке хашким оптуженицима.

Ostavi poruku