Председник Јужне Кореје Ли Мјунг-бак изјавио је данас да ће упутити додатне војнике на острво Јеонпјеонг, у пограничном подручју измедју две Кореје у Жутом мору, које је било мета севернокорејског артиљеријског напада, док је Северна Кореја упутила оштро упозорење да ће узвратити уколико Сеул изведе било какву „несмотрену војну провокацију“.Јужнокорејско министарство спољних послова саопштило је данас да ће заједничке војне вежбе са САД, предвидјене за крај новембра, упутити „јасну поруку Северној Кореји у садашњој ситуацији“.

Званични Сеул и Вашингтон су појачали притисак на Пекинг да искористи свој утицај на севернокорејског савезника да смањи тензије које су нарасле после размене ватре пре два дана, када је убијено четворо Јужнокорејаца, од којих два цивила.

Кина је позвала обе стране да покажу уздржаност, пренела је агенција АП.

Јужнокорејска агенција Јонхап је јавила да је кинески министар спољних послова одложио планирани пут за Јужну Кореју услед медјународног притиска на Пекинг да оштро осуди севернокорејски артиљеријски напад.

Министар Јанг Дјиећи требало је да стигне у Сеул сутра на разговоре са колегом Ким Сунг-хваном, али је кинеско министарство обавестило амбасаду Јужне Кореје у Пекингу да је министар Јанг одложио посету због „неспецифичног проблема“.

Истовремено, јужнокорејски парламент је изгласао резолуцију којом се осудјује севернокорејска артиљеријска паљба пре два дана и тражи извињење званичног Пјонгјанга, пренела је агенција Ројтерс.

Током пленарне седнице, парламент је са 261 гласом за и једним против, уз девет уздржаних, донео резолуцију којом осудјује суседа због угрожавања резолуције Уједињених нација и Медјукорејског споразума и истовремено тражи извињење Северне Кореје за паљбу.

Острво Јеонпјеонг у Жутом мору засуто је пре два дана артиљеријским гранатама. Гранате су пале и на јужнокорејску војну базу.

Становништво је уз помоћ инџењера почело рашчишћавање и обнову острва, пошто је у севернокорејском артиљеријском нападу уништено на десетине зграда и дошло до прекида у снабдевању струјом.

Непосредно после напада евакуисано је 1.700 становника острва у оближњу луку Инчеон због безбедности, мада је неколико стотине остало на острву и придружило се напорима власти на санирању штете.

Ostavi poruku