Мандатар за састав нове владе Републике Српске Александар Џомбић најавио је данас да ће око три четвртине нове владе РС чинити чланови СНСД-а, и прецизирао да ће за министра финасија предложити начелника општине Мркоњић Град Зорана Тегелтију, а за министра здравља и социјалне заштите Ранка Шкрбића, који је и у протекле четири године обављао ту функцију.

Шкрбић и Тегелтија су чланови Извршног и Главног одбора СНСД-а.

„Практично, ово је влада СНСД-а у већинском смислу и требало би да има око три четвртине чланова из странке и да носи одговорност за наредни период, као што је то радила и у претходном четворогодишњем мандату“, рекао је Џомбић након консултација са делегацијом СНСД-а, коју је предводио потпредсједник странке Игор Радојичић.

Он је додао да ће коначан списак имена министара саопштити након што обави све консултације, које би требало да оконча идуће седмице још једним разговором са функционерима СНСД-а.

Џомбић је нагласио да је неспорно да ће се политика и циљеви СНСД-а наћи у циљевима, програмима, стратегијама и економској политици Владе на чијем би челу требало да буде.

Он је најавио да ће веома брзо бити усаглашена економска политика и развојна стратешка документа за наредни период, годину и четири године.

Радојичић је рекао да није спорно учешће Социјалистичке партије и Демократске народне странке у новој влади.

Он је подсјетио да је и Народна демократска странка изразио спремност за договор о учешћу у власти, додајући да се разговара и са још неким странкама, међу којима је и СДА, у вези власти у ФБиХ.

Радојичић је напоменуо да су се неке друге партије декларисале да ће бити опозиционе, али да са свима треба разговарати.

Он је поновио да СНСД очекује од нове владе да ће се у пуном капацитету, прије свега, бавити економским и социјалним питањима.

„Данас смо мандатару поновили да наш програм који је био представљен на изборима ове године, који подразумијева 50 политика и циљева, треба да буде основ политике и циљева Владе РС“, рекао је Радојичић.

Радојичић је подсјетио да је Извршни одбор СНСД-а на посљедњој сједници закључио да, прије него што изађе пред Народну скупштину РС, мандатар треба да ИО предочи програм, концепт и састав Владе РС.

„Од Џомбића очекујемо да у наредних десетак дана предочи све то ИО странке, која га је предложила“, објаснио је Радојичић.

Радојичић је истакао да СНСД очекује да састав Владе РС буде у складу са резултатом у Народној скупштини РС.

„Имамо 37 посланика, а наши коалициони партнери ДНС и СП укупно 10, и ако још неко улази у састав Владе, онда и то треба узети у обзир. Дакле, СНСД би у Влади требало да буде заступљен с отприлике три четвртине ресора“, прецизирао је Радојичић.

Он је нагласио је СНСД заинтересован за ресоре као што су пољопривреда, индустрија и енергетика, финасије, здравство и још неки други.

„То су они у којима видимо врло битне политике СНСД-а“, рекао је Радојичић. /крај/мџ/дк фото/фоно

Ostavi poruku