Na Novom Zelandu danas je dan žalosti zbog rudarske nesreće u kojoj je poginulo 29 rudara, a premijer Džon Kej zatražio je opsežnu istragu o uzrocima ove, najveće rudarske katastrofe u zemlji u posljednjih 100 godina.Širom zemlje zastave su spuštene na pola koplja, jer je 25. novembar proglašen za dan žalosti zbog pogibije 29 rudara nakon eksplozije u rudniku uglja Pajk River.

Premijer Kej poručio je da će biti pretresena „nebo i zemlja“ da bi se otkrili uzroci ove tragedije.

Rudari su ostali blokirani u glavnom tunelu na dubini od 2,3 kilometra ispod zemlje kada je 19. novembra odjeknula eksplozija metana u rudniku na južnom novozelandskom ostrvu.

Zbog smrtonosnog otrovnog gasa i bojazni od novih eksploizija spasilačke ekipe nisu mogle da uđu u rudnik uprkos molbama rodbine rudara.

U srijedu, 24. novembra, odjeknula je i druga velika eksplozija. Lokalni zvaničnik Toni Kukšurn rekao je da se druga eksplozija dogodila zbog masivnog gomilanja gasa u proteklih nekoliko dana.

Prema njegovim riječima, druga eksplozija bila je daleko snažnija od prve, te da zbog toga niko nije mogao da preživi.

Direktor rudnika „Pajk River“ Piter Vital rekao je da je druga eksplozija bila upravo ono čega su se spasilačke ekipe plašile.

Među nestalima su 24 rudara sa Novog Zelanda, dvojica Australijanaca, dva Britanca i jedan državljanin Južnoafričke Republike. Dva muškarca su se spasila iz rudnika. Jedan od njih je 24-godišnji Danijel Rokhaus, čiji je brat Ben među nestalima.

Američki državni sekretar Hilari Klinton, kao i engleska kraljica Elizabeta Druga uputile su izraze najdubljeg saučešća porodicama poginulih rudara, kao i predsjedniku Novog Zelanda.

Ostavi poruku