На Новом Зеланду данас је дан жалости због рударске несреће у којој је погинуло 29 рудара, а премијер Џон Кеј затражио је опсежну истрагу о узроцима ове, највеће рударске катастрофе у земљи у посљедњих 100 година.Широм земље заставе су спуштене на пола копља, јер је 25. новембар проглашен за дан жалости због погибије 29 рудара након експлозије у руднику угља Пајк Ривер.

Премијер Кеј поручио је да ће бити претресена „небо и земља“ да би се открили узроци ове трагедије.

Рудари су остали блокирани у главном тунелу на дубини од 2,3 километра испод земље када је 19. новембра одјекнула експлозија метана у руднику на јужном новозеландском острву.

Због смртоносног отровног гаса и бојазни од нових експлоизија спасилачке екипе нису могле да уђу у рудник упркос молбама родбине рудара.

У сриједу, 24. новембра, одјекнула је и друга велика експлозија. Локални званичник Тони Кукшурн рекао је да се друга експлозија догодила због масивног гомилања гаса у протеклих неколико дана.

Према његовим ријечима, друга експлозија била је далеко снажнија од прве, те да због тога нико није могао да преживи.

Директор рудника „Пајк Ривер“ Питер Витал рекао је да је друга експлозија била управо оно чега су се спасилачке екипе плашиле.

Међу несталима су 24 рудара са Новог Зеланда, двојица Аустралијанаца, два Британца и један држављанин Јужноафричке Републике. Два мушкарца су се спасила из рудника. Један од њих је 24-годишњи Данијел Рокхаус, чији је брат Бен међу несталима.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон, као и енглеска краљица Елизабета Друга упутиле су изразе најдубљег саучешћа породицама погинулих рудара, као и предсједнику Новог Зеланда.

Ostavi poruku