Председник Србије Борис Тадић оценио је данас у Загребу да се између Србије и Хрватске отвара нови вид сарадње – политичке и економске, и истакао да привреде две државе морају бити отворене и конкурентне како би издржале утакмицу.На отварању Бизнис форума, највећем таквом скупу на којем учествује 70 привредника из Србије и 60 из Хрватске, Тадић је рекао да, уколико су тачне примедбе српских привредника да немају исти третман уи Хрватској као хрватска предузећа у Србији, очекује да се то промени.

Подаци ПКС говоре да у Србији послује више од 200 хрватских фирми, док је у Хрватској је присутно само десетак представништава српских фирми.

„Такође је веома важно да сагледамо заједничке ресурсе и искористимо шансе које имамо у металској индустрији, као и велике капацитете у одбрамбеној производњи“, рекао је Тадић, додајући да је важно истовремено сагледати тржишта која су нам пријатељска, а све у циљу постизања вишег стандарда за грађане у обе државе.

Према његовим речима, братство и јединство више не постоји, али су остали вечни заједнички интереси две државе.

По Тадићевом мишљењу, не постоји политика која је добра, а да се не ослања на привреду и производњу: „Залажем се за економију која је утемељена на привреди и производњи. Производња је оно што је суштинско.“

Он је додао да није лако произвести, продати и изборити се са конкуренцијом, али да је то једна од хроничних болести и Србије и Хрватске. Према његовим речима, у хроничне болести обе земље спадају и трговински дефицит, лоши показатељи увоза и извоза, задуженост, као у уврежено схватање да је држава непресушан резервоар новца из којег се могу подмирити све потребе и решити сви проблеми.

„Улога политичких лидера је да такве предрасуде разбијају и отварају нове могуцности. Када ја и Иво Јосиповић наступамо у Вуковару и Паулином Двору, то има етичку димензију, али доприноси и општој сарадњи“, рекао је.

Тадић је указао и на значај улагања у образовање, јер државе које то не чине, заостају на међународној сцени, а допринос томе би требало да дају и привредници.

Ни Србија ни Хрватска не могу остварити високу стопу раста, ни стандард, уколико не промене структуру привреде која сада постоји, односно не орјентишу се ка високим технологијама и извозу.

У супротном ћемо заостајати и нећемо моћи да се изборимо на међународнмом тржишту.

Тадић је, међутим, упозорио да 50 посто грађана у Србији не жели никакво додатно школовање, не жели да мења навике, али жели бољи стандард. „А то се може остварити само ако се улаже у себе и ствара амбијент за инвестиције“, закључио је председник Србије.

Ostavi poruku