Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Staša Košarac je ocijenio da su prijetnje smrću predsjedniku RS Miloradu Dodiku uputili „glavni akteri proteklih ratnih sukoba u BiH“ i da je to pritisak na one koji formiraju vlastu u BiH.Košarac je rekao za „Politiku“ da je problem u onima koji takve štite, a to su, kako je naveo, „bošnjački politički lideri i Islamska vjerska zajednica u BiH“.

On je ocijenio da su prijetnje smrću, koje je uputio takozvani Pariotski front BiH, neka vrsta pritiska na Dodika i druge koji učestvuju u procesu formiranja nove vlasti u BiH.

„Nikakve prijetnje ne mogu nas omesti da nastavimo da razvijamo RS i insistiramo na dosljednoj primjeni Dejtonskog sporazuma. Sarajevo se, očito je, još uvijek nije očistilo od onih koji uživaju u ratu i ubijanju drugih i drugačijih“, rekao je Košarac.

Patriotski front BiH, koji je u januaru prošle godine formiran u Sjevernoj Americi, zaprijetio je smrću predsjedniku RS Miloradu Dodiku i lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Osim Dodika i Čovića, na listi su i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, predsjedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Ostavi poruku