SHARE

Мандатар за састав нове владе Републике Српске (РС) Александар Џомбић понудио је ДНС-у два министарска мјеста у новој влади, док ова странка тражи три министарства.Џомбић је током данас одржаних консултација са функционерима ДНС-а, које је предводио предсједник странке Марко Павић, рекао да је за сада сигурно да ће ова странка имати мјесто првог човјека Министарства саобраћаја и веза РС.

“Понудио сам два министарства, од мене је захтијевано три, тако да остаје да у наредном периоду покушамо договорити који је то број министарстава, поштујући и конститутивност која се мора поштовати у Влади РС”, рекао је Џомбић новинарима након консултација.

Он је рекао да је потпуно сагласан са свим принципима које је изнио ДНС, јер је ријеч о принципима и визијама будуће владе, али и СНСД-а.

“То значи потпуно поштовање Дејтона, да нема преноса овлашћења и ми смо то доказали у претходном четворогодишњем периоду, када нисмо преносили овлашћења. Тада смо зауставили експанзију преноса овлашћења и тако ће бити и убудуће”, рекао је Џомбић и додао да ће настојати вратити овлашћења РС тамо гдје се то буде могло.

Џомбић је истакао да ће привреда бити у првом плану, посебно енергетика, додајући да су приједлози за инвестиције у пољопривреду и инфраструктуру потпуно прихватљиви и састави дио плана рада будуће владе.

Џомбић је рекао да су, такође, потпуно прихватљиви принципи ДНС-а да не треба приватизовати државно богатство, истакавши да неће бити приватизације шума, пошта, електроенергетског система и осталог богатства које је власништво РС.

Он је нагласио да је влада добила подршку за реформу пензионог ситема, те најавио да ће се у тај процес кренути крајем ове или почетком идуће тодине.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да ова странка од три министарства тражи да два буду српска, а једно бошњачко или хрватско.

“Данас смо усагласили питање једног министарства – саобраћаја и веза, а о друга два још ћемо разговарати док мандатар заврши разговоре и са другим коалиционим партнерима”, рекао је Павић, додајући да није било разговора о именима.

На питање да ли ће на челу Министарства саобраћаја и веза остати актуелни министар Недељко Чубриловић, Павић је казао да је Чубриловић потпредсједник странке и да је као такав на врху списка кандидата за министра.

Павић је рекао да ће ДНС од владе тражити да строго поштује принципе Дејтонског мировног споразума и непреношење овлашћења са РС на БиХ.         “Сматрамо да је довољан оквир Дејтонски споразум, Устав БиХ, у којем се можемо кретати и реализовати све позитивне евроатланске иницијативе”, рекао је Павић.

SHARE

Оставите одговор