Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić ponudio je DNS-u dva ministarska mjesta u novoj vladi, dok ova stranka traži tri ministarstva.Džombić je tokom danas održanih konsultacija sa funkcionerima DNS-a, koje je predvodio predsjednik stranke Marko Pavić, rekao da je za sada sigurno da će ova stranka imati mjesto prvog čovjeka Ministarstva saobraćaja i veza RS.

„Ponudio sam dva ministarstva, od mene je zahtijevano tri, tako da ostaje da u narednom periodu pokušamo dogovoriti koji je to broj ministarstava, poštujući i konstitutivnost koja se mora poštovati u Vladi RS“, rekao je Džombić novinarima nakon konsultacija.

On je rekao da je potpuno saglasan sa svim principima koje je iznio DNS, jer je riječ o principima i vizijama buduće vlade, ali i SNSD-a.

„To znači potpuno poštovanje Dejtona, da nema prenosa ovlašćenja i mi smo to dokazali u prethodnom četvorogodišnjem periodu, kada nismo prenosili ovlašćenja. Tada smo zaustavili ekspanziju prenosa ovlašćenja i tako će biti i ubuduće“, rekao je Džombić i dodao da će nastojati vratiti ovlašćenja RS tamo gdje se to bude moglo.

Džombić je istakao da će privreda biti u prvom planu, posebno energetika, dodajući da su prijedlozi za investicije u poljoprivredu i infrastrukturu potpuno prihvatljivi i sastavi dio plana rada buduće vlade.

Džombić je rekao da su, takođe, potpuno prihvatljivi principi DNS-a da ne treba privatizovati državno bogatstvo, istakavši da neće biti privatizacije šuma, pošta, elektroenergetskog sistema i ostalog bogatstva koje je vlasništvo RS.

On je naglasio da je vlada dobila podršku za reformu penzionog sitema, te najavio da će se u taj proces krenuti krajem ove ili početkom iduće todine.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da ova stranka od tri ministarstva traži da dva budu srpska, a jedno bošnjačko ili hrvatsko.

„Danas smo usaglasili pitanje jednog ministarstva – saobraćaja i veza, a o druga dva još ćemo razgovarati dok mandatar završi razgovore i sa drugim koalicionim partnerima“, rekao je Pavić, dodajući da nije bilo razgovora o imenima.

Na pitanje da li će na čelu Ministarstva saobraćaja i veza ostati aktuelni ministar Nedeljko Čubrilović, Pavić je kazao da je Čubrilović potpredsjednik stranke i da je kao takav na vrhu spiska kandidata za ministra.

Pavić je rekao da će DNS od vlade tražiti da strogo poštuje principe Dejtonskog mirovnog sporazuma i neprenošenje ovlašćenja sa RS na BiH.         „Smatramo da je dovoljan okvir Dejtonski sporazum, Ustav BiH, u kojem se možemo kretati i realizovati sve pozitivne evroatlanske inicijative“, rekao je Pavić.

Ostavi poruku