Optužbe Evropske komisije o korupciji u Tužilaštvu BiH posljedica su pritisaka na ovu instituciju, jer ona trenutno radi na velikim predmetima koji su u interesu BiH, ocijenio je glavni tužilac Milorad Barašin.„Cilj svega što se dešava oko nas jeste da se mi zabavimo sami sobom i da ne radimo ono za šta smo plaćeni i zbog čega smo osnovani. Kad dirneš u krupni kriminal odmah se pojavljuju problemi. Ima nekoliko ključnih predmeta koji su od interesa za državu, što postaje smetnja i našem radu i negativnim strukturama u društvu“, izjavio je Barašin.

On kaže da će neko morati da obrazloži najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u kojem je navedeno da u Tužilaštvu BiH ima interne korupcije i curenja informacija, i ko je dao te podatke, jer je riječ o ozbiljnim optužbama.

„Da bi nekog optužio, moraš imati dokaze. Ako bude dokaza o internoj korupciji u Tužilaštvu BiH ti pojedinci će morati da odgovaraju. Mi smo spremni da raščistimo u svojim redovima. Ko pokaže dokaze prihvatićemo ih, ali na neke nesuvisle optužbe mi ne nasjedamo“, naglasio je Barašin za „Nezavisne novine“.

On je rekao da, kao glavni tužilac, odgovorno tvrdi da interne korupcije unutar Tužilaštva BiH nema, poručivši da se neće povući sa čela Tužilaštva BiH bez obzira na pritiske.

Govoreći o predmetima „Dobrovoljačka“ i „tuzlanska kolona“, koji su glavni kamen spoticanja u saradnji s Tužilaštvom Srbije, Barašin kaže da u komplikovanim i složenim predmetima istrage traju znatno duže, ističući da će oni uskoro biti okončani i donesene tužilačke odluke.

„E sad, da li će se te odluke nekome sviđati ili ne, to je drugi problem“, naveo je Barašin, ocjenjujući da tužilaštva BiH i Srbije u budućnosti moraju da sarađuju, jer bez te saradnje nema rada i progona počinilaca krivičnih djela.

Komentarišući nedavnu izjavu da se saradnja tužilaštava Hrvatske i Srbije „lomi preko leđa građana BiH“, Barašin je rekao da dvije države zbog političkih interesa određene stvari lome preko BiH, navodeći da karakter rata i pojedinih događaja u BiH nije isti kao u Hrvatskoj ili u Srbiji.

Ostavi poruku