Оптужбе Европске комисије о корупцији у Тужилаштву БиХ посљедица су притисака на ову институцију, јер она тренутно ради на великим предметима који су у интересу БиХ, оцијенио је главни тужилац Милорад Барашин.„Циљ свега што се дешава око нас јесте да се ми забавимо сами собом и да не радимо оно за шта смо плаћени и због чега смо основани. Кад дирнеш у крупни криминал одмах се појављују проблеми. Има неколико кључних предмета који су од интереса за државу, што постаје сметња и нашем раду и негативним структурама у друштву“, изјавио је Барашин.

Он каже да ће неко морати да образложи најновији извјештај Европске комисије о напретку БиХ у којем је наведено да у Тужилаштву БиХ има интерне корупције и цурења информација, и ко је дао те податке, јер је ријеч о озбиљним оптужбама.

„Да би неког оптужио, мораш имати доказе. Ако буде доказа о интерној корупцији у Тужилаштву БиХ ти појединци ће морати да одговарају. Ми смо спремни да рашчистимо у својим редовима. Ко покаже доказе прихватићемо их, али на неке несувисле оптужбе ми не насједамо“, нагласио је Барашин за „Независне новине“.

Он је рекао да, као главни тужилац, одговорно тврди да интерне корупције унутар Тужилаштва БиХ нема, поручивши да се неће повући са чела Тужилаштва БиХ без обзира на притиске.

Говорећи о предметима „Добровољачка“ и „тузланска колона“, који су главни камен спотицања у сарадњи с Тужилаштвом Србије, Барашин каже да у компликованим и сложеним предметима истраге трају знатно дуже, истичући да ће они ускоро бити окончани и донесене тужилачке одлуке.

„Е сад, да ли ће се те одлуке некоме свиђати или не, то је други проблем“, навео је Барашин, оцјењујући да тужилаштва БиХ и Србије у будућности морају да сарађују, јер без те сарадње нема рада и прогона починилаца кривичних дјела.

Коментаришући недавну изјаву да се сарадња тужилаштава Хрватске и Србије „ломи преко леђа грађана БиХ“, Барашин је рекао да двије државе због политичких интереса одређене ствари ломе преко БиХ, наводећи да карактер рата и појединих догађаја у БиХ није исти као у Хрватској или у Србији.

Ostavi poruku