Хапшење Ратка Младића и Горана Хаџића једина је преостала обавеза коју Србија има у сарадњи са Хашким тужилаштвом, навео је хашки тужилац Серж Брамерц у најновијем извјештају који ће 6. децембра представити Савјету безбједности УН.„Вечерње новости“, које су имале увид у извјештај, пишу да Брамерц тврди да „напори Србије да ухапси преосталу двојицу бјегунаца остају критични“.

И, мада нигдје не помиње, као раније, да је ратни командант ВРС у домашају Србије, тужилац наводи да је одговорност на лоцирању и хапшењу на српским властима.

У протеклих шест мјесеци остварено је мало конкретних резултата, упркос томе што су власти исказале посвећеност и што су оперативне службе наставиле са напорима на потрази. Неки недостаци који су уочени морају се хитно исправити.

Брамерц подсјећа да је прије шест мјесеци, због недостатка опипљивих резултата, охрабрио Србију да „предузме ригорознији приступ хапшењу бјегунаца“. Препоручио је и да се преиспитају области у којима је могуће да се побољшају оперативни приступи, анализе и методологија. У међувремену, српске власти су узеле у обзир те препоруке и почеле да их примјењују.

Брамерц и даље тражи од власти да интензивирају напоре и да примјене препоруке тужилаштва. Такође, охрабрује власти да експедитивније истраже нове начине и приступе потрази.

„Потраге морају да се воде активније, а нови подаци и дојаве о бјегунцима морају да се брже провјеравају. Осим јавног залагања за хапшење бјегунаца, власти у Србији морају да мобилишу све расположиве снаге и да наставе да обезбјеђују пуну подршку службама у том процесу. Императив је да се исказана воља за хапшењем бјегунаца претвори у видљиве и конкретне резултате“, наводи се у извјештају.

Ostavi poruku