Tok suđenja nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske /RS/ Radovanu Karadžiću pokazao je da Haški tribunal nema nijedan ozbiljan dokaz protiv njega i umjesto da to prizna, tužilaštvo ga zatrpava nepotrebnim dokumenatima da bi ga iscrplo i nametnulom mu advokata, na šta on neće pristati, tvrdi Sonja Jovičević Karadžić.Karadžićeva kćerka je za frankfurtske „Vesti“ izjavila da je zdravstveno stanje njenog oca sada bolje, iako ne još sasvim dobro, što se moglo vidjeti u nastavku suđenja 26. oktobra.

Ona je navela da su novi medicinski nalazi pokazali da je ozbiljno narušeno zdravlje Karadžića, koji je prije dvije godine bio potpuno zdrav.

Ističući da zbog pravila Haškog tribunala ne može iznositi sve što zna, ali da je ono što je javno izrečeno tokom suđenja dovoljno da se stekne okvirna slika, Sonja Jovičević Karadžić kaže da njenog oca „od početka Tužilaštvo zatrpava mnoštvom materijala, hiljadama dokumenata za koje znaju da mu neće biti potrebni po optužnici“.

Ona smatra da Tužilaštvo to radi namjerno, nastojeći da Karadžića iscrpi, uzme mu vrijeme i, eventualno, demorališe.

„Jedan od krajnjih ciljeva jeste da odustane od toga da se sam brani i da se stavi u ruke nekog od advokata s njihovog spiska. A ako se to i ne desi, oni sve čine da ga unište mnoštvom smeća od nepotrebnih dokumenata koje mu i danas donose i kojim on mora da se bavi 20 sati dnevno“, rekla je Sonja Karadžić.

Na pitanje koliko je zadovoljna dosadašnjim tokom suđenja, odnosno odbranom, ona je istakla da je najviše ponosna na njegovo dostojanstvo i smirenost pravednika i odnos pun poštovanja prema svim učesnicima u procesu, pre svega prema svjedocima.

„Sve ovo mučenje mog oca i smaranje svih nas, a nekada i svjedoka i sudskog vijeća, bilo bi izbjegnuto da Tužilaštvo ima bar jedan čvrst optužujući dokaz, bar jednog svjedoka koji naglo ne gubi pamćenje kad Radovan počne da ga ispituje. Da imaju nešto dovoljno teško – ne bi čekali da iznesu. Ali, nemaju“, tvrdi Sonja Jovičević Karadžić.

Ostavi poruku