Бајрам Аслани, Албанац са Косова, који је у САД међу најтраженијим исламским терористима, живи слободно у Косовској Митровици, јер Еулекс тврди да Вашингтон нема довољно основа за оптужбе против њега.За разлику од других са листе „најтраженијих“ Аслани се не скрива у удаљеним пустињама или планинским вијенцима, већ живи са породицом на Косову.

Локални косовски полицајац је дописнику агенције Ројтерс чак и показао пут ка улици у којој Аслани живи у Косовској Митровици.

Постер „Најтраженији“ за Асланијем амерички Федерални истражни биро објавио на својој интернет страници (хттп://www.фби.гов/wантед/алерт/бајрам-асллани).

„Бајрам Аслани, осумњичен је да је сарадник осмочлане групе у САД, која је планирала покретање џихада и прикупљала новац за оне који воде свети рат“, наводи се у потјерници за Асланијем.

Аслани, који је косовски Албанац, ухапшен је у јуну али је ослобођен након што су судије Еулекса одбације амерички захтјев за екстрадицију.

Судије су саопштиле да САД немају довољно основа за убјеђење да је Аслани починио наведене прекршаје док не постоји и споразум о екстрадицији између Косова и Вашингтона.

Аслани је оптужен да је повезан групом из Сјеверне Каролине, чији су чланови ухапшени прошле године због наводног планирања напада на базу америчких снага у Квантику у држави Вирџинија, те на Косову у Јордану и Појасу Газе.

Према оптужници Аслани се припремао да купи земљиште на Косову потребно за изградњу базе за радикалне исламисте, укључјући складиште за муницију и обуку бораца с циљем покретања терористичких напада.

„Настављамо да тражимо његову екстрадицију у САД,“ рекао је портпарол америчког Министарства правосуђа Дин Бојд.

У септембру 2009. године суд у Србији осудио је Асланија у одсуству на осам година затвора због продаје наоружања исламским милитантима.

Аслани негира све оптужбе.

Међутим, не желе само САД и Србија да Аслани буде из решетака, јер је и Влада Косова одобрила захтјев америчког државног секретара Хилари Клинтон за његову екстрадицију.

„Американци знају нешто о њему и неће они некога оптужити који није ништа скривио. Он треба да оде у САД и суочи се са оптужбама“, рекао је извор из Владе Косова./

Ostavi poruku