Мандатар за састав нове владе Републике Српске (РС) Александар Џомбић обећао је представницима Привредне коморе РС да ће сви будући министри, посебно они за чије ресоре су привредници заинтересовани, имати налог да стално сарађују са представницима те коморе.Џомбић је након консултација о формирању нове владе РС рекао да на тим мјестима представници Коморе не желе да виде људе који им неће омогућити директне састанке и који неће бити у сталном контакту са њима и слушати њихове проблеме.

„Могу им обећати да ће сви будући министри, а посебно они за чија су министарства веома заинтересовани, имати налог да континуирано сарађују са представницима Привредне коморе, да слушају њихове примједбе и сугестије и да у заједничком раду отклањамо све проблеме и стварамо бољи пословни амбијент у РС у наредном периоду“, поручио је Џомбић.

Џомбић је нагласио да се несарадња са Привредном комором РС не односи само на министре већ и на пуну администрацију, помоћнике и нижерангиране службенике, који ће убудуће морати сарађивати са Комором, одазивати се њиховим захтјевима и давати одговоре, јер ранија пракса није ишла у том правцу.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да током састанка није разговарано о именима будућих министара, али да је било ријечи о министарствима која су веома значајна за Привредну комору РС и за привреду уопште како би Комора отклонила неке од својих проблема.

„Ту су, у сваком случају, министарства индустрије, енергетике у рударства РС, пољопривреде, рада, грађевинарства и на крају финансија. Представници Коморе нам нису рекли кога желе да виде, али су рекли кога не желе да виде на мјесту министара“, рекао је Џомбић

Џомбић је поновио да ће у фокусу нове владе РС бити привреда и реална економија.

Он је нагласио да су представници Привредне коморе прихватили иницијативу да се приликом израде документа економске политике за 2011. годину одржи серија састанака са Комором и чују проблеми струковних удружења, како би се њихови захтјеви усагласили и нашли у овом документу.

„Вјероватно ћемо, у оквиру пољопривреде, посебно разговарати са воћарима, ратарима, сточарима и осталима који имају проблеме и приједлоге за правилник о субвенцијама, који требамо прилагодити у најбољем интересу пољопривредних произвођача и РС“, рекао је Џомбић.

Џомбић је навео да за то неће бити пуно времена, јер буџет за идућу годину мора бити усвојен до краја ове године.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да је Комора припремила читав виз сугестија и примједаба које се односе на питања из законске регулативе с циљем побољшања пословног амбијента, као и оне које се односе на лошу пословну праксу у провођењу важећих закона, како би се привреда учинила што ефикаснијом.

„Циљ нам је излазак из економске кризе и стварање нове вриједности и индустријске производње, као примарног циља асоцијације привредника“, рекао је Ђурић.

Он је нагласио да Привредна комора од мандатара очекује да у мандатном периоду испуни сва обећања, везано за сарадњу са пословном заједницом и у вези са именовањем министара.

„Нисмо ни хтјели нити би имало смисла да предлажемо било какве кандидате за министре, то сматрамо и правом и слободом мандатара, али смо истакли да не желимо оне са којима нећемо моћи остварити одговарајућу комуникацију, а из претходног периода имамо неких примјера лоше праксе. Поучени тим, инсистирали смо да то не буду људи које не занима посао који раде и сарадња са онима на које се тај посао односи“, рекао је Ђурић.

Ostavi poruku