Britanski poslanik u Evropskom parlamentu Godfri Blum izbačen je danas sa sjednice Evropskog parlamenta, nakon što je njemačkog kolegu Martina Šulca nazvao „nedemokratskim fašistom“.Verbalni sukob između Buma člana britanske „Nezavisne stranke“ i Šulca lidera Socijalističkog bloka u Evropskom parlamentu izazvao je komešanje tokom diskusije o evropskoj ekonomskoj krizi.

Nakon što je od Šulca zatraženo da završi izlaganje, Blum je ubacio primjedbu.

„Upravo je rekao: `Jedan narod, jedno carstvo, jedan lider`, to je ono što sam čuo“, rekao je Šulc 736-članom parlamentu u Strazburi, aludirajući na nacistički moto tokom Drugog svjetskog rata (ein Volk, ein Reić, ein Fuehrer).

Predsjednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek zahtjevao je od Bluma da se izvini, ali to evroskeptični britanski poslanik nije učinio.

„Stavovi, koje je izrazio `her Šulc` sve govore. On nedemokratski fašista“, rekao je Blum, nakon čega ga Buzek ga je udaljio sa sjednice.

Analitičari navode da poslanicima iz britanske „Nezavisne stranke“ izazovanje kontroverze nije strano.

U februaru je lider ove britanske partije Najdžel Ferejdž rekao da predsjednik EU ima „harizmu krpe i pojavu nižerazrednog bankovnog službenika.“

Šulc je bio meta slične „nacističke pošalice“ 2003. godine kada je italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao da bi bio savršen za ulogu kapoa u filmu. Kapoi su bili Jevreji, koji su komandovali ostalim zatvorenicima u nacističkim logorima.

Ostavi poruku