Председник Србије Борис Тадић рекао је данас да се једино путем дијалога између Београда и Приштине може доћи до компромиса и решења прихватљивог за обе стране.„Сматрам да је тај дијалог веома важан. Дијалог може да донесе решење. Сукоб постоји између Срба и Албанаца, а не између Србије и Косова, јер ми не признајемо косовску независност“, рекао је Тадић у интервјуу руској ТВ станици „Раша тудеј“.

Говорећи о томе шта је приоритет Србије – Косово или чланство у ЕУ, Тадић је рекао:

„Када сам први пут изабран за председника Србије имао сам на уму два главна стратешка циља: да постанемо чланица ЕУ и да бранимо територијални интегритет  и суверенитет. Наставићу са напорима у том правцу.“

На опаску новинара да је одувек снажно промовисао проамерички имиџ владе, а да се, када је избио косовски проблем, испоставило да је Русија по том питању била једини прави савезник Србије, Тадић је рекао:

„Ја сам просрпски председник. Ова влада ће такође увек бити просрпска… Желимо да имамо најбоље могуће односе са САД, иако се суочавамо са истинским изазовом, посебно када је реч о Косову“.

Ми, међутим, не желимо да постанемо чланица САД, већ ЕУ, додао је он.

„Живимо у Југоисточној Европи и наставићемо у том правцу. Али нико не може да поставља чудне и вештачке услове по питању признавања Косова  због наше намере да постанемо чланица ЕУ. И веома ценим такав приступ земаља чланица ЕУ“, рекао је Тадић.

Када је реч о односима са Русијом, председник Србије је рекао да ће Србија бити веома близак партнер Русије у будућности.

Упитан да ли и данас, 2010. године, постоји српско-руско братство, Тадић је одговорио:

„Наравно и то се не може променити“, уз напомену да има веома блиске односе са руским председником и премијером, Дмитријем Медведевом и Владимиром Путином.

Он је упозорио да проблем Косова није само проблем између Срба и Албанаца, већ проблем који је део регионалне политике, имајући у виду могући преседан који може изазвати много проблема широм света.

Да је Косово проблем у глобалном смислу потврђује и то да је једнострано проглашену независност признало само 60 од 191 члана УН, додао је председник Србије.

На констатацију новинара да је прошло две године откако је Приштина прогласила независност, а да за то време није дошло до дестабилизације региона и домино ефекта, на шта је стално упозоравано, Тадић је рекао:

„Домино ефекат и даље постоји као опасност за све, не само у региону југоисточне Европе, него свуда. Због тога сам истински забринут. Али ако се узме у обзир на који смо начин реаговали на унилатералну одлуку о проглашењу независности, мислим да смо поступали тако да покушамо да спречимо проблеме“.

Србија има конзистентну политику што значи да смо у потпуности против поделе свих држава које су чланице УН. То значи да смо против и поделе држава које постоје у региону, нагласио је Тадић.

„У том смислу, у потпуности подржавамо интегритет Босне и Херцеговине и интегритет других држава. И, у том смислу, доприносимо стабилности иако смо веома погођени унилатералним проглашењем независности Косова“, додао је он.

Говорећи о заједничком животу Срба и Бошњака, Тадић је рекао да је то верско питање веома важно и да Бошњаци живе у једном делу Србије већ вековима.

„Они су пријатељи….Веома ценим достигнућа муслиманске и бошњачке културе у мојој земљи и у регионалној политици. У том смислу  у потпуности поштујемо сва права  свих верских заједница и националних мањина , и наставићемо са таквом политиком“.

Указујући да се Европа суочава са изазовом – како да дефинише саму себе у условима кад на њу утиче муслиманска култура, Тадић је упозорио да се треба усредседити на екстремне верске групе којих сада има у свим религијама.

„Као председник Србије суочавам се са радикалним групама које инсистирају на хришхцанском идентитету. Веома јаке и есктремне верске организације постају проблеми свуда на свету“, закључио је Тадић.

Ostavi poruku