Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske /RS/ Anton Kasipović istakao je neophodnost opreznog pristupa ustavnim promjenama i upozorio da bi svaka improvizacija u vezi sa tim mogla donijeti ozbiljne probleme za BiH.„Mi u RS vidimo BiH prije svega na temeljima Dejtona, koji nije ugovor o kupoprodaji nekretnina, već ozbiljan akt koji mora biti osnov budućnosti BiH“, rekao je Kasipović danas novinarima nakon razgovora sa delegacijom za politička pitanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Govoreći o izazovima koji bi slijedili u slučaju promjena Dejtonskog sporazuma, Kasipović je naglasio da bi to sigurno bila improvizacija koju BiH sebi ne bi smjela da dozvoli.

Kasipović je naglasio da je obrazovanje u Srpskoj pokazalo značajan napredak, pogotovo kada je riječ o ravnopravnosti djece u obrazovnom sistemu.

On je dodao da je tokom sastanka sa delegacijom za politička pitanja pri Savjetu Evrope bilo riječi o potrebi političkog dijaloga u BiH, kao i o „značajno relaksiranoj političkoj situaciji tokom i nakon aktivnosti koje preduzimaju predsjednici Srbije i Hrvatske“.

Kasipović je naveo da je ministar za izbjeglice i raseljena lica Omer Branković upoznao ovu delegaciju sa ostvarenim rezultatima u vezi povratka izbjeglica i obezbjeđenju njihovih prava.

Izvjestilac Komisije za političke poslove pri Savjetu Evrope Pjetro Marćinaro smatra da ustavnim promjenama treba prići sa velikom oprezom.

Podsjećajući da je Dejton donio kraj rata i zadržao mir, Marćinaro je istakao da su neophodne promjene, posebno kada je riječ o građanskim pravima, navodeći kao primjer presudu iz Strazbura u slučaju „Sejdić i Finci“.

Marćinaro je istakao potrebu političkog dijaloga i u BiH i zemljama regiona, za što postoje velike mogućnosti, te izrazio spremnost Savjeta Evrope da podrže one snage koje su za dijalog i pomirenje i za prevazilaženje svih problema prošlosti

Ostavi poruku